Članak

Otvorena Vrtlarska kuća na Ilidži

Objekat nije nacionalni spomenik već je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode “Vrelo Bosne".

ILIDŽA, (Patria) - Rekonstrukcija, sanacija, restauracija, te dogradnja Vrtlarske zgrade u ulici Hrasnička cesta je završena. Svečanim presijecanjem vrpce završetak radova ozvaničio je 25. septembra 2019. godine načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić, pomoćnik načelnika za investiicje i razvoj Mirsad Čaušević, te direktor firme “Neimari” Ramiz Mulaomerović, koja je bila i izvođač radova. Za ovu namjenu iz budžeta Općine Ilidža izdvojeno je 659.420,97 KM.

“Objekat u parku pored Hrasničke ceste je vlasništvo Općine Ilidža. Nakon sagledavanja njegovog konstruktivnog stanja i funkcionalnih mogućnosti, obezbijedili smo budžetskih sredstava i pokrenuli procedura rekonstrukcije, restauracije i sanacije u cilju njegovog očuvanja i stavljanja u funkciju. Prethodno je izrađena projektno tehnička dokumentacija, a potom nakon usvajanja Budžeta Općine Ilidža, kojim su obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju objekta, provedena je procedura javne nabavke, izbora izvođača radova i nadzora nad izvođenjem i u konačnici se pristupilo realizaciji projekta. Objekat nije nacionalni spomenik već je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode “Vrelo Bosne". U sastavu je zelene površine nekadašnjeg kompleksa “Banja – Ilidža”, koji uz ekološku, dendrološku, kulturno-historijsku, estetsku , te prostorno-pejzažnu i ambijentalnu vrijednost, skupa sa arhitektonskim objektima – hotelima izgrađenim u austrougarskom period, ima značaj dobra integralne baštine", kazao je Memić.

U postupku izdavanja odobrenja za građenje pribavljena je saglasnost na Glavni projekat od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen. Obzirom da je restauracijom iz stambenog pretvoren u poslovni objekat, njegova konačna funkcija će biti utvrđena nakon provedene javne nabavke za odabir krajnjeg korisnika.

#Lifemagazin