Objavljeno u kategoriji Biznis na 25.09.2019 13:53:00

JU "Apoteke Sarajevo" obilježile Svjetski dan farmaceuta

Foto: Patria

SARAJEVO, (Patria) – U apoteci Stari Grad danas je obilježen 25. septembar Svjetski dan farmaceuta čiji je ovogodišnji moto „Sigurni i djelotvorni lijekovi za sve“. Cilj ovogodišnje teme je promovirati izuzetno važnu ulogu magistara farmacije. Studije ukazuju na značajan broj incidenata gdje se naškodilo pacijentu u samom toku pružanja zdravstvene usluge. 

Pomoćnica ministrice zdravstva KS Enisa Salihefendić pod čijim se pokroviteljstvom i održalo obilježavanje Svjetskog dana farmaceuta kazala je da se farmaceuti u svom radu pridržavaju poznatog pravila 5P.

„Pravi lijek za pravog pacijenta u pravo vrijeme u pravoj dozi i na pravi način i sa sigurnom informacijom“, kazala je Salihefendić. 

Magistar farmacije Fatima Hadžismajlović-Bosiljčić obratila se u ime generalnog direktora JU „Apoteke Sarajevo“ magistra farmacije Nedima Hrelje. Ona je podsjetila da je 2006. godine Internacionalna federacija farmaceuta (FIP) proglasila 25. septembar Svjetskim danom farmaceuta. 

Hadžismajlović-Bosiljčić održala je prezentaciju u kojoj je ukazano na značaj sigurnih i učinkovitih lijekova. 

„Magistri farmacije imaju ključnu ulogu da osiguraju terapiju bez štetnih utjecaja i saradnja farmaceuta sa ostalim zdravstvenim profesionalcima i pacijentima prije svega je ključna. Incidenti sa pogreškama u upotrebi lijekova su mogući. 250.000 smrti u SAD dogodi se zbog medicinske greške i treći je uzrok smrtnosti nakon srčanih oboljenja i kancera. U EU 23% izloženo je medicinskoj grešci, a od toga je 18% ozbiljna medicinska greška sa fatalnim ishodom", navela je. 

„Sve te greške mogu biti prevenirane ukoliko ih sveobuhvatno pogledamo. Svako od zdravstvenih profesionalaca ima ključnu ulogu u prevenciji medicinske greške. One se dešavaju prema istraživanju WHO 11% na nivou primarne zdravstvene zaštite, kod starijih pacijenata se ta greška povećava, kao i kod pacijenata koji uzimaju više lijekova. Greške se dešavaju i kod kuće kada pacijent ne uzme lijek ili uzme više lijeka nego što treba. Dešavaju se u bolnici kada se propisuje ili prima lijek“, kazala je Hadžismajlović-Bosiljčić.

Istaknuto je da su za farmaceute najbolji izvor informacije pacijenti koji umnogome mogu spriječiti greške. 

Predsjednik FIP-e Dominique Jordan kazao je da farmaceuti osiguravaju sigurnu upotrebu lijekova. 

„Danas više nego ikada magistri farmacije su odgovorni da svojom savjetodavnom ulogom obezbijede sigurnu upotrebu lijekova.“


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android