Članak

JU "Apoteke Sarajevo" obilježile Svjetski dan farmaceuta

Istaknuto je da su za farmaceute najbolji izvor informacije pacijenti koji umnogome mogu spriječiti greške. 

SARAJEVO, (Patria) – U apoteci Stari Grad danas je obilježen 25. septembar Svjetski dan farmaceuta čiji je ovogodišnji moto „Sigurni i djelotvorni lijekovi za sve“. Cilj ovogodišnje teme je promovirati izuzetno važnu ulogu magistara farmacije. Studije ukazuju na značajan broj incidenata gdje se naškodilo pacijentu u samom toku pružanja zdravstvene usluge. 

Pomoćnica ministrice zdravstva KS Enisa Salihefendić pod čijim se pokroviteljstvom i održalo obilježavanje Svjetskog dana farmaceuta kazala je da se farmaceuti u svom radu pridržavaju poznatog pravila 5P.

„Pravi lijek za pravog pacijenta u pravo vrijeme u pravoj dozi i na pravi način i sa sigurnom informacijom“, kazala je Salihefendić. 

Magistar farmacije Fatima Hadžismajlović-Bosiljčić obratila se u ime generalnog direktora JU „Apoteke Sarajevo“ magistra farmacije Nedima Hrelje. Ona je podsjetila da je 2006. godine Internacionalna federacija farmaceuta (FIP) proglasila 25. septembar Svjetskim danom farmaceuta. 

Hadžismajlović-Bosiljčić održala je prezentaciju u kojoj je ukazano na značaj sigurnih i učinkovitih lijekova. 

„Magistri farmacije imaju ključnu ulogu da osiguraju terapiju bez štetnih utjecaja i saradnja farmaceuta sa ostalim zdravstvenim profesionalcima i pacijentima prije svega je ključna. Incidenti sa pogreškama u upotrebi lijekova su mogući. 250.000 smrti u SAD dogodi se zbog medicinske greške i treći je uzrok smrtnosti nakon srčanih oboljenja i kancera. U EU 23% izloženo je medicinskoj grešci, a od toga je 18% ozbiljna medicinska greška sa fatalnim ishodom", navela je. 

„Sve te greške mogu biti prevenirane ukoliko ih sveobuhvatno pogledamo. Svako od zdravstvenih profesionalaca ima ključnu ulogu u prevenciji medicinske greške. One se dešavaju prema istraživanju WHO 11% na nivou primarne zdravstvene zaštite, kod starijih pacijenata se ta greška povećava, kao i kod pacijenata koji uzimaju više lijekova. Greške se dešavaju i kod kuće kada pacijent ne uzme lijek ili uzme više lijeka nego što treba. Dešavaju se u bolnici kada se propisuje ili prima lijek“, kazala je Hadžismajlović-Bosiljčić.

Istaknuto je da su za farmaceute najbolji izvor informacije pacijenti koji umnogome mogu spriječiti greške. 

Predsjednik FIP-e Dominique Jordan kazao je da farmaceuti osiguravaju sigurnu upotrebu lijekova. 

„Danas više nego ikada magistri farmacije su odgovorni da svojom savjetodavnom ulogom obezbijede sigurnu upotrebu lijekova.“

#Biznis