Članak

Odluka Tužilaštva: Postavljanje plakata Ratka Mladića nije krivično djelo

Tužilaštvo je nakon prijave Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo uputilo zahtjev za prikupljanje dokaza

SARAJEVO, (Patria) - Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić neće krivično odgovarati zbog postavljanja plakata Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca na zgradu Općine, piše novinska agencija Patria. Odluka je to Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a po prijavi Grada Sarajeva.

U prijavi Grada Sarajeva navedeno je da Ćosić nalogom od 24. februara 2018. godine za postavljanje plakata s likom Ratka Mladića počinio krivično djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje. U prijavi je istaknuto i da je ovakvim postupkom „grubo povrijedio nacionalna osjećanja drugih, prvenstveno Bošnjaka, koji su također konstitutivni narod kako u entitetu RS tako i u cijeloj BiH“, zbog čega prema prijavi ovo djelo predstavlja ništa drugo do javnog poticanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, a što je u BiH jako nepotrebno i opasno.

Tužilaštvo je nakon prijave Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo uputilo zahtjev za prikupljanje dokaza. Istragom je utvrđeno da je Ćosić prostorije na kojima je zalijepljen plakat s likom Mladića dao na korištenje Boračkoj organizaciji, te da on nema ovlaštenja prema toj organizaciji, tako da za lijepljenje plakata nije dao ni usmeni ni pismeni nalog.

Također je u Tužilaštvu Slaviša Slijepčević, načelnik Komunalne policije Istočno Novo Sarajevo kazao da komunalna policija nema ovlaštenja da uklanja ove vrste plakata, jer je plakat s unutrašnje strane i komercijalne je prirode. Vaso Elez, sekretar Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo policajcima je kazao, pak, da su samovoljno  izvršili postavljanje plakata.

Kada su utvrdili da Ćosić nije nadređeni u Boračkoj organizaciji u policiji su i u spisu stavili da postavljene fotografije nisu izazvale uznemirenje građana istočno Novo Sarajevo u vidu javnog okupljanja ili drugih oblika izražavanja nezadovoljstva.  

„Tužilaštvo objektivno prihvata mogućnost da bi objavljena fotografija Mladića kod pripadnika drugih nacionalnosti (prvenstveno Bošnjaka) mogla izazvati  nezadovoljstvo i neprijatnost, međutim, za postojanje  krivičnog djela "Javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje" nije dovoljno samo izazivanje takvog osjećaja, nego je neophodno da se činom objavljivanja takve fotografije „poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema određenom licu zbog njegove nacionalne, vjerske ili etničke pripadnosti“, a u kontekstu ovog slučaja je kao razlog objavljivanja predmetne fotografije navedena „podrška Ratku Mladiću, koji je bio vrhovni komandant VRS, a kome se u to vrijeme trebala izreći presuda u Hagu“, navode iz Tužilaštva.

#BiH