Članak

Iz Tužilaštva ZDK bez detalja: MUP saslušava djecu i roditelje, Ajdinovići se ponovo otvaraju

Danas je Inspekcija ponovo posjetila objekat Ajdinovića i ukinula zabranu rada.

ZENICA, (Patria) – Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona izdalo je nalog MUP ZDK da sasluša djecu i njihove roditelje koja su 22. avgusta imala stomačne i druge zdravstvene tegobe tokom boravka u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova.

Za Novinsku agenciju Patria potvrđeno je da su počela saslušanja, a ako bude potrebno bit će izvršena i dodatna vještačenja, nakon čega će tužilac donijeti konačnu tužilačku odluku. O detaljima nalaza koje je Tužilaštvu ZDK dostavio Institut za sigurnost hrane Zenica iz Tužilaštva ne žele govoriti.  

"U okviru navedenog predmeta izdat je Nalog policijskim službenicima MUP-a ZDK, PS Olovo, za provođenje tačno određenih mjera i radnji te prikupljanja određene dokumentacije, a po okončanju navedenog će postupajući tužilac donijeti odluku o izdavanju naredbi za eventualna dodatna vjestačenja, kako bi se utvrdilo činjenično stanje te donijela adekvatna tužilačka odluka. Zbog faze u kojoj se predmet nalazi, nažalost u ovom momentu nismo u mogućnosti dostaviti Vam više informacija", naveli su iz Tužilaštva ZDK za Patriju. 

Više od desetoro djece od kojih je i jedna djevojčica iz Slovenije koji su boravili na sportskim pripremama nakon večere u objektu osjetili su zdravstvene tegobe u vidu slabosti, glavobolje, bolova u stomaku, proliva i povraćanja te su prebačena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Iz KCUS-a je saopćeno da je dvoje djece imalo težu kliničku sliku. Djeca su imala simptome trovanja hranom. 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK 23. avgusta zabranila je pripremu hrane u SRC Ajdinovići, uzela uzorke hrane, vode, sa radnih površina, da bi 30. avgusta inspekcija zapečatila objekat. Vlasnik Ajdinovića Nermin Helać obavijestio je širu javnost da objekat prestaje sa radom i da 50 radnika ostaje bez posla. 

Danas je Inspekcija ponovo posjetila objekat Ajdinovića i ukinula zabranu rada. Advokat Senad Pećanin koji zastupa SRC Ajdinovići kazao je kako su ranije inspektori postupali nezakonito.

„Postupak uzimanja uzoraka vode, hrane i briseva s radnih površina u kuhinji je bio protivzakonit, bez minimuma sanitarnih i higijenskih uslova i opreme od inspekcijskog tima koji je uzimao i transportovao uzorke."

Pećanin tvrdi da su analize i nalaz s KCUS-a i Instituta u Zenici pokazali da slučaj stomačnih tegoba desetak gostiju nije povezan s hranom, pićem ili radnim površinama u SRC Ajdinovići.

Vlasnik objekta odlučio je da ponovo otvori objekat. 

#CrnaHronika