Članak

U toku sedmice odluka britanskog Vrhovnog suda o suspenziji parlamenta

(Patria) – Britanski Vrhovni sud će u toku ove sedmice donijeti odluku o tome da li je Boris Johnson postupio nezakonito kada je suspendirao parlament.

(Patria) – Vrhovni sud Velike Britanije će u toku ove sedmice donijeti odluku o tome da li je Boris Johnson postupio nezakonito kada je suspendirao parlament na 5 ključnih sedmica prije roka za izlazak te zemlje iz EU.

Međutim, pred sudom su dva pitanja – da li je suspenzija zakonita, kao i to da li je Vrhovni sud institucija koja o tome treba da sudi.

To pitanje je tokom sudskog procesa postavio Johnsonov odvjetnik Sir James Eadie koji suspenziju smatra 'višom politikom' koja utoliko ne treba biti predmetom suda.

On je također objasnio da, iako je parlament donio akt kojim sprečava Brexit bez sporazuma, ipak nije vladi izglasao nepovjerenje što bi zaustavilo suspenziju parlamenta.

Jedan od 11 najviših britanskih sudaca koji učestvuju u saslušanju, lord Wilson, postavio je retoričko pitanje da li postoji neko adekvatniji da sudi o suspenziji parlamenta nego što je to Vrhovni sud Velike Britanije.

Odluka će postati javna u toku sedmice.

 

#Svijet