Članak

UN: Hutiji obećali zaustaviti napade na Saudijsku Arabiju

(Patria) – Izaslanik UN-a za Jemen pozdravio je ponudu pripadnika Hutija u toj zemlji da zaustave napade na Saudijsku Arabiju.

(Patria) – Izaslanik UN-a za Jemen pozdravio je ponudu pripadnika Hutija u toj zemlji da zaustave napade na Saudijsku Arabiju, navodeći da bi to moglo označiti kraj petogodišnjeg krvavog sukoba.

'Sprovedba inicijative Hutija poslala bi snažnu poruku volje za završetkom rata', izjavio je Martin Griffiths u saopćenju UN-ovog sjedišta u Njujorku.

Hutiji, koje podržava Iran, kontroliraju glavni grad Jemena Sanaa kao i druge dijelove zemlje, a ratuju protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a koja podržava međunarodno priznatu vladu Jemena. 

Međutim, Saudijska Arabija je s oprezom dočekala ovaj mirovni prijedlog. 'Druge procjenjujemo na osnovu njihovih djela, a ne riječi, pa ćemo vidjeti da li će to uraditi ili ne', kazao je državni ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

Ova inicijativa dolazi nakon serijskih napada dronovima na naftne pogone u Saudijskoj arabiji prošlog vikenda, za što su odgovornost preuzeli Hutiji, iako su SAD za napade osudile Iran.

Desetine hiljada civila izgubili su život u petogodišnjem ratu u Jemenu, dok milioni žive u krajnjem siromaštvu, bez hrane i vode. UN je prozvao Jemen najvećom humanitarnom krizom u svijetu, piše britanski Guardian.

 

 

#Svijet