Članak

Bivši ambasador Austrije u BiH kritikovao međunarodnu zajednicu i odnos prema slučaju Dragičević

David Dragičević je pronađen 24. marta 2018. godine u rijeci Crkveni od kada je njegova smrt pokrenula brojne rasprave i proteste u BiH

BEČ, (Patria) - Bivši ambasador Austrije u BiH Martin Pammer je tokom međunarodne konferencije "Pravda za Davida i svu djecu BiH" u Beču kritikovao međunarodnu zajednicu i njen odnos prema BiH, naročito kada je u pitanju slučaj nastradalog mladića Davida Dragičevića iz Banja Luke i pokušaj zataškavanja njegove smrti, koja nije razriješena ni više od godinu poslije.

Pammer je tokom izlaganja opisao svu nemoć međunarodne zajednice po ovom pitanju, “nemoć onih koji možda mogu da pokrenu određene sankcije u cilju sankcionisanja ovakvog ponašanja onih koji nas zastupaju.”

Pammer je istakao da “oni koji su navodno legitimno izabrani - a nisu legitimno izabrani jer sam proces izbora nije legitiman, nije transparentan - oni su ti sa kojima EU zastupnici ostvaruju zajednički interes kako bi održali situaciju koja je u interesu političkih struktura, čime se vidi nemoć međunarodne zajednice ali i nemoć građana koji nemaju pristupa legitimnim izborima.”

David Dragičević (22) iz Banje Luke je nestao u noći sa 17. na 18. marta 2018. godine, nakon što se udaljio od porodične kuće. Pronađen je 24. marta u rijeci Crkveni od kada je njegova smrt pokrenula brojne rasprave i proteste. Članovi njegove porodice i prijatelji tvrde da je David ubijen, a nadležne institucije u bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska navode da u smrti mladića nema kaznenog djela. Njegov otac Davor Dragičević podnio je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te je rekao da posjeduje dokaze da se određene stvari montiraju u vezi sa smrću njegovog sina.

Detaljan izvještaj sa međunarodne konferencije "Pravda za Davida i svu djecu BiH" dostupan na linku OVDJE.

#BiH