Članak

Vučić: Bilo kakav sukob bio bi ekonomski kraj za sve nas

“Kada je bila izborna kampanja u BiH bio sam jedini lider koji nije išao u teritoriju BiH i miješao se u izborni proces", rekao je Vučić.

SARAJEVO, (Patria) - Okončan je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnik bosanskih Srba. 

Vučić je u obraćanju javnosti nakon sastanka kazao da je Srbija obavezna dati svoju reakciju na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 

“Kada je bila izborna kampanja u BiH bio sam jedini lider koji nije išao u teritoriju BiH i miješao se u izborni proces", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da neće da daje svoj sud o deklaraciji SDA.

“Ono što sam primjetio je i da vam kažem da su ljudi iz RS saglasni po opstanku RS, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije SDA i odnosu i poštovanju prema Srbiji. Politika Srbije jeste to da mi pozivamo predsjednika Dodika i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje ovdje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu i sa interesima RS, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomskih krah i ekonomski kraj za sve nas", kazao je Vučić i pozvao na smirivanje tenzija.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je da deklaracija SDA nije interni dokument te partije. 

“On je usmjeren ka tome da se ruši Republika Srpska. Imaju neku podršku i stranaca. RS je prioritet i jedina moguća republika na tom prostoru, odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu. Danas smo predsjednika informirali o tome u nastojanju da osiguramo i saglasnost po tome pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani RS", kazao je Dodik. 

Potvrdio je da svi učesnici sastanka nemaju isti stav šta treba da se radi, ali su svi osudili sadržaj deklaracije SDA.

“Politički predstavnici RS nemaju iste stavove o tome šta treba da se učini. Mjesto gdje trebamo da kreiramo naše stavove je NSRS. Donijet ćemo takvu odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata i deklaracije od bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju našeg prava na otcjepljenje. Mislim da je to nešto što treba da uradimo. Od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji da nam je to potrebno, da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja naših bezbjednosnih jedinica jer smatramo da ne trebamo biti naivni od svega toga. Ovo je njihov trajni cilj, da nema Srba ni RS. Oni žele BiH za sebe, u kojem nema srpskog jezika u kojoj će se osvetiti Srbima", kazao je Dodik.

#Region