Članak

Sastanak u Beogradu - Srbija ne mijenja format politike prema BiH

Pozivanjem samo Srba iz BiH da pojasne šta će deklaracija SDA značiti po njih, Vučić dodatno destabilizira regiju

Piše: Amina Čorbo-Zećo



Ne znam... Nisam pametan šta uraditi, a da sam na nečijem mjestu nisam siguran da bih otišao, Vučić je po želji Dodika dobro razvaljivao SDS na prošlim izborima", izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH komentirajući sastanak predstavnika stranaka iz RS-a, a koji će biti održan u subotu u Beogradu, pod domaćinstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovakva izjava Mektića mogla bi imati i nastavak, jer osim razvaljivanja SDS-a po želji Milorada Dodika na sastanku predsjednika političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Vučićem mogao bi se razmatrati i plan razvaljivanja BiH po matrici SANU-a. Članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti nikada nisu mirovali pa na sceni u regiji i danas osjetimo „destabiliziranje vlade susjednih država, provociranje unutrašnjeg nezadovoljstva i nemira“, „pomaganje u odcjepljenju Republike Srpske“, „insistiranje na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršavanje tranzicije srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu“. 

Svi Srbi u Beogradu!

Odlaskom predsjednika političkih partija RS-a u Beograd Vučić jasno šalje poruku da je on „tata svih Srba u regionu“. Providno, mnogi čitaju, da Vučić šalje i poruku Matthewu Palmeru, novom specijalnom predstavniku SAD za Balkan da bi on mogao „pucnuti prstima“ i napraviti belaj ako makar dio Kosova ne bude u sastavu Srbije!

Imenovanje Palmera za specijalnog predstavnika SAD-a za Balkan je znak da američka administracija želi da pogura pregovarački proces Beograda i Prištine. Vučić je, paralelno, povukao svoj oprobani recept iz Republike Srpske. Zavadi, pa vladaj. Da je miroljubiv i dobronamjeran, kakvim se predstavlja, ne bi se ni uplitao u unutrašnje stvari BiH, a kamoli tražio hitan sastanak samo sa strankama iz RS-a. O problemima u region pregovarao bi sa državnim vrhom Bosne i Hercegovine, kojeg čine predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata.

I šef diplomatije Srbije Ivica Dačić govoreći da ne očekuje od Palmera ništa, već od njegove žene (zbog porijekla iz Srbije), dokaz je da zvanična Srbija neće mijenjati format dijaloga. Oni će i dalje po svome! I u slučaju BiH i u slučaju Kosova.

Pozivanjem samo Srba iz BiH da pojasne šta će deklaracija SDA značiti po njih, Vučić dodatno destabilizira regiju. Godinama prije, kao i Hrvatska, i Vučićeva Srbija je propustila priliku za katarzu u odnosima s BiH. Umjesto katarze, nastavili su relativizirati historijske činjenice i miješati se u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, nanoseći nesagledivu štetu građanima svih naroda i narodnosti.

Analitičari godinama upozoravaju da Vučić - podržavajući separatizam predsjednika entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika - proizvodi opasne refleksije i učinke na regionalnu i EU sigurnost i stabilnost, što je nastavak politike Slobodana Miloševića.

Analitičari ocjenjuju da Dodikovo odupiranje NATO-u, kao i protivljenje predsjednika Vučića da Srbija postane članica NATO-a leži upravo u činjenici da bi prijemom ili Bosne ili Srbije u NATO jednom zauvijek bio osujećen plan razgradnje Bosne i Hercegovine, dok je bombardovanje srpskih položaja od strane NATO snaga tokom rata u BiH devedesetih i poslije na Kosovu – kojeg Dodik i Vučić koriste kao argument protiv NATO-a - samo izgovor za provođenje opasne politike nacionalista iz Beograda.

Jedva su dočekale antibosanske snage Deklaraciju Stranke demokratske akcije, pa skrenuli pažnju s ANP-a, koji je zakonska obaveza BiH, a Deklaracija, premda nije pravno obavezujuća, okarakterisana je kao poziv na definitivni raspad Bosne i Hercegovine! Ovakve ocjene Dodika samo su znak žaljenja za retrogradnim projektima razgradnje Bosne i Hercegovine iz 90-tih godina, koji nisu uspjeli do kraja, i skretanje pažnje s krucijalnih, za život i opstanak ljudi značajnih stvari. Prava istina je da se Republika Srpska ponovo zadužila, kredite vraća narod, kojim će svita iz Beograda njihovom politikom prema Bosni i Hercegovini život dodatno otežati, a nikako olakšati. 

#BiH