Članak

Masovni protesti u Španiji protiv femicida

(Patria) – Nakon što je samo tokom ljeta 19 žena ubijeno od strane njihovih partnera, u petak će se u više od 250 španskih gradova održati protesti protiv femicida.

(Patria) – Nakon što je samo tokom ljeta ubijeno 19 žena od strane njihovih partnera, u petak se u više od 250 španskih gradova održavaju protesti protiv femicida.

Organizatori protesta, kojima dominira ljubičasta boja karakteristična za feministički pokret, žele ukazati na apatiju, ravnodušnost i nedostatak adekvatne pažnje kad je u pitanju femicid.

Samo u prvih 9 mjeseci ove godine, 42 žene su izgubile život usljed porodičnog nasilja, a 32 djece je ostalo bez majki. Otkako je španska vlada počela bilježiti takva ubistva 2003. godine, ubijeno je 1.017 žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih partnera.

Protesti se dešavaju tri godine nakon grupnog silovanja žene u toku festivala u Pamploni, dok je još uvijek u toku sudski proces protiv sedam muškaraca optuženih za silovanje 14-godišnje djevojčice u Kataloniji.

Predstavnica organizacije Feminist Emergency koja je organizirala proteste kaže da je iza nas 'ljeto prepuno ubistava, barbarizma, silovanja, napada, pedofilije i grupnih napada' i dodaje da je rodno nasilje doseglo vrhunac te da se ne smije ignorirati: 'u pitanju je vanredna situacija', kažu iz Feminist Emergency.

Presuda za grupno silovanje u Pamploni kojom je prvobitno oslobođeno 5 muškaraca zato što su navodno počinili samo 'seksualno zlostavljanje' šokirala je Španiju i inicirala proteste, kao i žestoku debatu o zakonima za seksualne prestupe.

Zbog toga je u junu Vrhovni sud Španije donio novu presudu kojom je osudio sve muškarce iz grupe za silovanje, čime je zatvorska kazna od 9 godina podignuta na 15 godina za svakog od njih.

Međutim, španska desničarska stranka Vox zahtijeva opoziv zakona o porodičnom nasilju, a žene koje se bore protiv nasilja naziva 'psihopatskim feminacistima'. Oni su otišli tako daleko da su bojkotirali minut šutnje u gradskom vijeću Madrida za zadnju žrtvu porodičnog nasilja, Adaliz Villagre (31) koja je u utorak nasmrt izbodena nožem ispred njene dvoje djece.

 

#Svijet