Objavljeno u kategoriji Svijet na 20.09.2019 10:26:00

Protesti mladih u 150 zemalja uoči UN samita o klimatskim promjenama

Aktivizam djeluje - vidimo se na ulicama, kaže Greta koja je pokrenula globalni pokret protiv klimatskih promjena (foto Twitter @GretaThunberg)

(Patria) – Dok se svjetski lideri pripremaju za klimatski samit u New Yorku, milioni mladih u cijelom svijetu će izaći na proteste u petak, zahtijevajući brže reagiranje na klimatske promjene.

Proteste, koji će se održati u 150 zemalja, potakla je 16-godišnja švedska aktivistkinja Greta Thunberg koja će prisustvovati samitu u SAD.

'Uskoro će svanuti u petak, 20. septembra 2019. Sretno Australija, Filipini, Japan i Pacifički otoci. Vi idete prvi!', objavila je Thunberg na svome Instagramu.

Protesti su zakazani i za evropske metropole poput Londona, Berlina i Pariza.

Mlada šveđanka Greta Thunberg postala je globalnim simbolom za borbu protiv klimatskih promjena. Sve je počelo u avgustu 2018. godine kada je protestirala sama pred švedskim parlamentom. Od tada je njena borba prerasla u pokret 'Petak za budućnost' kojem su se priključili mladi u cijelom svijetu.  

I dok u petak demonstriraju mladi u cijelom svijetu i to po treći put, Greta će biti na čelu marša u New Yorku gdje će UN iduće sedmice održati samit o klimatskim promjenama kojem će prisustvovati svjetski lideri.

Naučnici tvrde da je globalno zatopljavanje usljed sagorijevanja fosilnih goriva već dovelo do suša i toplotnih talasa, topljenja glečera, podizanja razine mora i poplava.

Emisije karbona dostigle su prošle godine rekordnu razinu, uprkos upozorenjima Međuvladinog panela za klimatske promjene da se izlazne količine gasova moraju značajno reducirati u narednih 12 godina kako bi se klima stabilizirala, piše portal Euronews.

 

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android