Članak

Umjesto rješavanja problema unutar GP BiH, Galić i Dujković procjenjuju hitnost medijskih upita

Dujković i Galić na ovaj su način grubo prekršili pravo javnosti na tačnu informaciju o problemima unutar GP BiH.

Piše: Amra Varatanović

Kako se vrše otkomande kada je riječ o istočnoj granici i ilegalnim migracijama? Koja je starosna dob ljudi koji se šalju u otkmande i da li su u to uključeni svi policijski službenici? Da li je graničnim policajcima plaćen taj rad ili su im samo pokriveni putni troškovi? S obzirom da je GP BiH u deficitu s ljudstvom što ističe i sam direktor Zoran Galić, da li dolazi do premora ljudi, a GP BiH suočava se i sa odlaskom kadrova. Postoji li neki plan rukovodstva GP BiH kako prevazići problem sa nedostatkom ljudstva?, pitanja su koja smo u ponedjeljak u 12 sati uputili portparolki Granične policije BiH Saneli Dujković. 

Dujković je danas u odgovoru koji je uputila Patriji odbila odgovoriti na svako postavljeno pitanje. Tokom dana je u telefonskom razgovoru upozorila novinarku Patrije da ubuduće sve upite šalje i Jasminki Mujić kako se ne bi desilo da ne dobijemo odgovor ukoliko ona nije u kancelariji ili mogućnosti da odgovori ili proslijedi upit kolegici Mujić napomenuvši da je vidjela upit ali da je bila na seminaru na Jahorini. Također je kazala kako je mislila da „nam ne trebaju odgovori s obzirom da smo objavili tekst“, na šta joj je rečeno da su odgovori svejedno potrebni. 

Nikada ni iz jedne institucije nisu zatražili da se novinarski upit šalje dvjema službenicama odnosa s javnošću. No, o problemima između Dujković i Mujić neka razmišlja direktor Galić. O ovakvom pristupu GP BiH koja je javna institucija koja se finansira iz budžeta i odbijanju davanja odgovora bit će obaviještena novinarska udruženja i srodne institucije koje se bave zaštitom novinara i njihovih prava. Pravo na informaciju kada je riječ o javnoj instituciji je zagarantovano pravo i ono ne može biti proizvod volje bilo kojeg službenika GP BiH pa ni samog direktora Galića. 

Odbijanje davanja odgovora na vrlo jasna i precizna pitanja koja smo postavili na osnovu pisma/apela grupe graničnih policajaca koji su upozorili na sve probleme s kojima se suočavaju u svom radu otkako traje migrantska kriza najmanji je problem. Veći problem je objašnjenje portparolke Dujković zašto ne daju tražene odgovore. 

„U vezi s Vašim upitom od 19.9.2019. godine ovim podneskom Vas obavještavamo kako je bespredmetno i nessvrsishodno dostavljati vam odgovor na postavljena pitanja. Na vašem portalu ste, ne sačekavši odgovore Granične policije BiH na postavljena pitanja u upitu  koji nije bio hitne prirode, objavili tekst čiji je izvor „grupa nezadovoljnih uposlenika“ koji obiluje mnoštvom proizvoljnih, paušalnih i netačnih navoda, što u konkretnom slučaju nije bilo u skladu s pravilima i etikom profesionalnog novinarstva“. 

Procjena Dujković da upit Patrije nije bio hitan, te da nismo sačekali odgovore (za šta su imali skoro pet sati da odgovore sa tek nekoliko potrebnih rečenica), a da smo objavili tekst na osnovu pisma grupe uposlenika je njen lični stav i eventualno njenog direktora Galića. 

Dujković i Galić na ovaj su način grubo prekršili pravo javnosti na tačnu informaciju o problemima unutar GP BiH u vrijeme migrantske krize koja svakim danom uzima sve veći danak. 
Kako je moguće da se GP BiH, institucija od javnog značaja za sve građane BiH koja bi trebala štititi granice BiH i njen teritorijalni integritet toliko privatizuje da se odbija medijima dostaviti informacija o vrlo ozbiljnim stvarima koji se dešavaju unutar te policijske agencije. 

Ovim putem pozivamo sve uposlenike Granične policije BiH da medije obavijeste o svim problemima unutar GP BiH, propustima menadžmenta, ignorisanju apela graničnih policajaca da se uvedu smjene u otkomandama, neplaćenom radu te svim drugim poteškoćama koje im pretpostavljeni odbijaju riješiti iako za to primaju dobre plaće koje im daju građani BiH. 

Pozivam i kolege iz drugih medija da pošalju upite i Dujković i molim vas i njenoj kolegici Mujić o problemima unutar GP BiH, pa ukoliko je Patria problem, da barem javnost bude informisana iz drugih medija, a hvala Bogu ima vas. 

Budite slobodni dodati i brojna druga pitanja o problemima koja godinama već opterećuju Galića i GP BiH od sumnjivih konkursa za kadete, nestanku municije i opreme iz skladišta, do sakrivanja istine o incidentima sa hrvatskim graničarima koji naoružani ulaze na teritoriju BiH i odbrani Hrvatske na račun BiH i njenih građana.   

#BiH