Članak

Kalmeta oslobođen, njegovi saradnici osuđeni na zatvor

Krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika i bivših saradnika.

(Patria) - Nakon dvije godine suđenja objavljena je nepravomoćna presuda za korupciju bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim saradnicima. Kalmeta je oslobođen, piuše index.hr, prenosi Patria.

Županijski sud u Zagrebu Kalmetu je oslobodio optužbi da je sa saradnicima podijelio preko 15 miliona kuna i 850.000 eura iz kompanija za održavanje i izgradnju cesta. Sutkinja Gordana Mihela Grahova pročitala je presudu u kojoj stoji da Kalmeta nije organizirao grupu za počinjenje krivičnih djela.

Krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika i bivših saradnika.

Nekadašnji Kalmetin državni sekretar Milivoj Mikulić, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), osuđen je na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni sekretar te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih kompanija Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

#Region