Članak

Zvizdić: Antiustavna blokada PS BiH zaustavila je projekte vrijedne 500 miliona eura

Blokirano je više od milijarde eura sredstava koja čekaju na svoju konačnu implementaciju.

SARAJEVO, (Patria) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se na press konferenciji nakon sjednice Vijeće ministara BiH. On je demantirao da je Vijeće ministara BiH u blokadi navodeći da je na dašnjoj sjednici jednoglasno usvojen tekst pisma u vezi sa Termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli te da će pismo biti upućeno na odgovarajuće adrese.  

Također, na sjednici su usvojeni sporazumi o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između BiH i Evropske investicijske banke za dionicu Zenica Sjever - Žepče jug. Usvojen je sporazum o izgradnji regionalnog vodovoda Plava voda kojim će biti obuhvaćeni Travnik, Busovača, Novi Travnik. 

Zvizdić je istakao da je 45 sporazuma u nekoj od faza odobravanja u vrijednosti od 500 miliona eura, a najveći dio se odnosi na izgradnju infrastrukture.

„Negativno se održava nerad i antiustavna blokada PS BiH, održava se na sve građane, blokirano je više od milijarde eura sredstava koja čekaju na svoju konačnu implementaciju, a koja bi unaprijedila ekonomsku situaciju u BiH, doveli do unapređenja životnog standarda, zaštitu okoliša“, kazao je Zvizdić.

On je kazao da umjesto rada i rješavanja takvih pitanja „imamo vještačke krize i podizanje daljnjih tenzija“. Zvizdić je naveo da je javna zaduženost BiH na dan 30. juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM, od čega je vanjski dug 8,2 milijarde KM, te da je namjera ići ka smanjenju zaduženosti BiH ali da smo od zemalja regije još uvijek najmanje zaduženi.  

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH komentirao je i susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predstavnike političkih stranaka iz RS-a koji će se održati u subotu. 

„Svaka regionalna saradnja koja ima za cilj proces pomirenja ja to podržavam. Ja za razliku od nekih drugih zvaničnika preferiram saradnju između suverenih država kao što su u ovom slučaju BiH i Srbija, a ne naroda. Ne mislim da se iko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ako dođe do tog susreta u subotu očekujem poruke Vučića koje će voditi ka daljoj stabilizaciji odnosa između BiH, Srbije, čitavog regiona. Očekujem poruke poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH na bazi međusobnog poštovanja. Mir, stabilnost, dalja demokratizacija regiona i euroatlanstke integracije koje mogu donijeti mir i stabilnost“, kazao je Zvizdić.   

#BiH