Članak

Izbori u Izraelu: Gantz u blagoj prednosti nad Bibijem, najteže tek dolazi

Izraelska izborna komisija redovito ažurira izborni rezultat.

Na temelju podataka izraelske izborne komisije (CEC) koji se redovito ažuriraju na web stranici, stranka Plavo i bijelo Bennyija Gantza osvojila je 32, a Likud premijera Benjamina Netanyahua 31 mjesto u parlamentu.

Ipak, ovo ne predstavlja finalni rezultat nego epilog prebrojavanja ukupno 4.290.114 glasova ili 67,10% glasačkih listića objavljen u čevrtak u 08:38 ujutru.

Trenutni rezultat izgleda ovako:

Plavo i bijelo: 25.88% (32)
Likud: 25.13% (31)
Zajednička lista: 10.59% (13)
Shas: 7.47% (9)
Yisrael Beytenu: 7.03% (9)
UTJ: 6.09% (8)
Yemina: 5.82% (7)
Radnička stranka-Gesher: 4.80% (6)
Demokratska unija: 4.33% (5)
Otzma Yehudit: 1.87% (nije prošla donju granicu od 3,25%)

Na temelju dosadašnjih rezultata, blok lijevog centra može računati na 56 mjesta, a blok desnog centra na 55 mjesta u Knessetu, bez ubrajanja stranke Yisrael Beytenu Avigdora Liebermana koja ima 9 mjesta.

Iako nijedan od njih nema neophodnu većinsku podršku za takav potez, rivali Gantz i Netanyahu su najavili formiranje vlade. Netanyahu se zavjetovao da će formirati 'cionističku vladu posvećenu Izraelu kao nacionalnoj državi za jevrejski narod', dok je Gantz podvukao da je 'era polarizacije i antagonizma' iza Izraela, te da je put naprijed u 'jedinstvu i pomirenju', kao i to da su započeti napori na formiranju 'šire jedinstvene vlade'.

Kao što je bio slučaj i na prethodnim izborima u aprilu, oba stranačka lidera će intenzivirati pregovore sa manjim strankama (ali i jedan s drugim) u pogledu mogućih koalicija.  

Dok se čeka finalni rezultat...

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin izjavio je odmah nakon izbora da će izvršiti pritisak na stranačke lidere da se formira vlada, kako bi se, između ostalog, izbjegla eventualna potreba za novim izborima kao što je to bio prinuđen učiniti u aprilu.

Stranke koje su osigurale ulazak u parlament u nedjelju će započeti pregovore sa predsjednikom koji će ubrzo potom imenovati predstavnika koga smatra najkompetentnijim da formira koalicionu vladu.

Već duže vrijeme se procjenjuje da će ključnu ulogu odigrati Avigdor Lieberman, lider nacionalne i sekularističke Yisrael Beytenu, čiji je cilj jedinstvena nacionalna vlada u kojoj je njegova stranka rame uz rame sa pobjedničkim Likudom i Plavo i bijelo – iako ima samo 9 osvojenih mjesta.

Odbacivši Netanyahuov pokušaj da uđe u koaliciju sa njegovom strankom i tako uspije formirati vladu, iskusni političar Lieberman će ponovo povući šahovski potez od kojeg, između ostalog, zavisi da li će pravovremeno biti formirana vlada.

Ipak, da bi Lieberman uspio u svojoj viziji jedinstvene nacionalne vlade, treba uvjeriti Gantza da uđe u koaliciju sa Netanyahuom sa kojim je već rekao da ne želi sarađivati zbog optužbi za korupciju.

Međutim, najveći izazov je pred premijerom Netanyahuom koji mora prebroditi stres izazvan izbornim neuspjehom i pripremiti se završno saslušanje na izraelskom sudu zakazano za prvu sedmicu oktobra.

 

 

#Svijet