Članak

EU dala rok Johnsonu za prijedlog rješenja irske granice

(Patria) – Nakon nedavne posjete Luxemburgu i sastanka sa Jean-Claude Junckerom, britanski premijer Boris Johnson dobio je rok od 14 dana da riješi pitanje irske granice.

(Patria) – Nakon nedavne posjete Luxemburgu i sastanka sa Jean-Claude Junckerom, britanski premijer Boris Johnson dobio je rok od 14 dana da riješi pitanje irske granice.

Njegovu posjetu većina smatra političkim neuspjehom jer nije došao s konkretnim prijedlozima za goruća pitanja kao što je irska granica.

Tome treba dodati činjenicu da se Johnson nije pojavio na zajedničkoj konferenciji za medije koju je organizirao premijer Luxemburga Xavier Bettel, zbog anti Brexit protesta pred zgradom vlade.

Najveću zabrinutost EU zvaničnika uzrokuje činjenica da, suprotno njegovim tvrdnjama i obećanjima, Johnson nema bilo kakav konkretan prijedlog – ni o uvjetima Brexita, niti rješenja za irsku granicu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i Antti Rine, premijer Finske koja je trenutno predsjedavajuća EU, dali su zajedničku izjavu za medije u Parizu da su 'zabrinuti zbog dešavanja u Velikoj Britaniji'.

Rinne je kazao da mu nije poznato šta Britanija predlaže te da su 'površni razgovori o prijedlozima za pregovore neodgovorni'. Finski premijer je podvukao da Velika Britanija mora imati prijedlog u pisanoj formi do kraja septembra, 'inače je gotovo'.

Rok 30. septembar predstavlja dodatni pritisak na Johnsona pred kojim se nalazi konferencija Konzervativne stranke samo dan poslije gdje će se najvjerovatnije naći pred kritikom stranačkih kolega zbog EU stava spram irske granice.  

Predsjednik Evropske komisije na odlasku, Jean Claude Juncker izrazio je sumnju o mogućnosti postizanja dogovora o irskoj granici do 31. oktobra obzirom na oprečne stavove EU i britanske vlade u tom pogledu.

Istovremeno, Johnson se u srijedu susreo i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem koji ga je izvijestio da bilo kakav dogovor mora biti odobren od strane i Donjeg doma i EU parlamenta, pri čemu je 'analiza parlamenta od suštinske važnosti', vjerovatno insinuirajući nepraktičnost Johnsonove odluke o suspenziji parlamenta.

 

 

#Svijet