Članak

Kasa 3: Pretreseno 14 lokacija, slobode lišeno 11 lica

Lica lišena slobode bit će predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje postupanje.

MOSTAR, (Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Mostara, Čapljine i Čitluka, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”. Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 14 lokacija i lišili slobode 11 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 273. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Poreska utaja“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 394. „Računarsko krivotvorenje” i člana 395. „Računarska prevara”, saopćeno je iz SIPA-e. 

"Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima."

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode bit će predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje postupanje. Tokom današnje akcije SIPA-i je asistirao MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Tužilaštva HNK su za Patriju potvrdili da su pretresi vršeni u sljedećim objektima i firmama: Pravna osoba "X-Soft" d.o.o. Mostar, Podružnica-Poslovna jedinica "X Mobile" Mostar, Pravna osoba "RSS" d.o.o. Mostar, Caffe Pizzerija "Marinero" Mostar, Poslovna jedinica pravne osobe "D&G LARA" d.o.o. Mostar, "Etno Kuća" Restoran-konoba Čapljina, Restoran "Charisma" Mostar, Noćni klub "Bumerang" Čitluk, Restoran "Maslina" Mostar, Restoran "Tenis" i Noćni bar Mostar, Pizzerija "Gusar" Mostar, Sport Caffe "Karting" Mostar, Restoran Pizzerija "Santa Fee" Međugorje, općina Čitluk, Samostalna ugostiteljska radnja "Goranci" Mostar. 

#CrnaHronika