Članak

Porezna utaja: Pretresi ugostiteljskih objekata u Hercegovini

Pretresaju se ugostiteljski objekti, a koji se dovode u vezu sa poreznom utajom kao što je već bilo u slučajevima "Kasa" i "Kasa 2".

MOSTAR, (Patria) - Na području Mostara, ali i nekih drugih gradova u Hercegovini od jutros traje akcija "Kasa 3", a na terenu su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Pretresaju se ugostiteljski objekti, ali i softverske firme koji se dovode u vezu sa poreznom utajom kao što je već bilo u slučajevima "Kasa" i "Kasa 2" kada su pretreseni poznati ugostiteljski objekti u Sarajevu, Istočnom Sarajevu. Pripadnici SIPA-e asistira MUP HNK. 

Pretresaju se objekti Caffe Pizzeria MARINERO u Mostaru, kompanije "X-soft" i "RSS" iz Mostara, ETNO KUĆA u Šurmancima kod Čapljine, Restoran CHARISMA u Mostaru, Karting sport caffe u okviru "Karting kluba" u Mostaru,  Restoran "Santa Fee" u Međugorju,  SUR "Goranci" u Mostaru, noćni klub Bumerang u Čitluku, te restoran Maslina, Pizzeria Gusar, noćni bar i restoran TENIS u Mostaru.

Tokom akcije "Kasa" u Sarajevu vršeni su pretresi poznatih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi, a više vlasnika i odgovornih osoba je privedeno, dok je nekim određen i pritvor. 

Također, prilikom realizacije operativne akcije "Kasa 2", policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata na 12 lokacija i lišili slobode šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Utaja poreza i doprinosa“, a u vezi s krivičnim djelom „Kompjuterska prevara“. 

U akciji Kasa uhapšeni su Oleg Krautblatt i Ines Juretić, koji se sumnjiče za računarske prevare. Krautblatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa. 

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da su se zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili "kratkim klikom" prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu. Međutim, "dugim klikom" vršene su malverzacije s obzirom na to da su kase također izbacivale račun, ali nisu registrovale promet čime je umanjen stvari promet.

#CrnaHronika