Članak

Iran potvrdio hapšenje tri državljanina Australije

(Patria) – Iranski zvaničnici potvrdili su hapšenje tri državljanina Australije, za koje tvrde da su špijunirali u osjetljivim područjima zemlje.

(Patria) – Iranski zvaničnici potvrdili su hapšenje tri državljanina Australije, za koje tvrde da su špijunirali u osjetljivim područjima zemlje.

Glasnogovornik iranskog pravosuđa Gholam Hossein Esmaeili potvrdio je hapšenja na konferenciji za medije i dodao da su oni u pritvoru po dva osnova i da su optužnice u oba slučaja podignute.

Kako piše britanski Guardian, Esmaeili je objasnio da se jedan od slučajeva odnosi na fotografiranje vojnih i zona pod restrikcijom, te da su 'fotografije preuzete iz memorije aparata koji je otkriven i potom oduzet'.

Drugi slučaj se odnosi, kako kaže glasnogovornik, na 'špijuniranje za drugu zemlju' od strane stranog državljanina.

On je također naveo da su u oba slučaja podignute optužnice i da trojka čeka na suđenje.

Žena britansko-australijskog porijekla Jolie King i njen partner iz Australije Mark Firkin uhapšeni su prije 10 sedmica u blizini Teherana. Par je lansirao dron u blizini vojnih terena kod Jajrooda kako bi fotografirali za svoj blog o putovanjima 'The Way Overland'.

Par je redovno objavljivao na blogu od 2017. godine kada su se iz Australije uputili na dugo putovanje. Njihove zadnje objave od prije 10 sedmica su iz Pakistana i Kyrgyzstana.

Vlada Australije, koja je 11. spetembra po prvi put objavila vijest o privođenju njena tri državljanina, tvrdi da će im nastaviti pružati konzularnu pomoć.

 

 

#Svijet