Članak

Zvizdić i Ping razgovarali o ekonomsko - političkoj situaciji i izgradnji Bloka 7

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Ping su se saglasili da BiH i NR Kina imaju prijateljske odnose koje i u narednom periodu treba unapređivati.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadora NR Kine u BiH Jija Pinga, s kojim je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Ping su se saglasili da BiH i NR Kina imaju prijateljske odnose koje i u narednom periodu treba unapređivati, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Zaključili su da je ekonomska saradnja u porastu i da postoji značajan prostor za unapređenje u svim segmentima.

Razgovarali su i o predstojećem samitu ministara saobraćaja i komunikacija koji bi se trebao održati u Sarajevu do kraja ove godine u okviru saradnje “17 +1” i poručili da je izgradnja infrastrukture najvažniji cilj ekonomskog razvoja cijelog regiona.

Izrazili su Zvizdić i Ping uvjerenje da će uskoro biti pokrenuta izgradnja Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", koji je važan za energetsku stabilnost BiH.

Ping je konstatirao da se odnosi dviju zemalja unapređuju na svim poljima, a posebno u oblasti turizma, i istaknuo da je broj turista u prvih šest mjeseci ove godine dostigao broj kineskih turista u BiH iz cijele prošle godine.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Ping su izrazili očekivanje da će se uspješna saradnja i kvalitetno partnerstvo nastaviti i u narednom periodu na osnovu međusobnog razumijevanja i poštovanja.

#BiH