Članak

Generalni sekretarijat VM BiH: Organizovana obuka o procjeni uticaja propisa

Procjena uticaja propisa se kao novina u pravnoj regulativi BiH proaktivno počela provoditi za propise koji se predlažu u plan normativno-pravnih aktivnosti institucija BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovalo je u Sarajevu dvodnevnu obuku za državne
službenike institucija BiH koji rade na procjeni uticaja propisa, kao jednog od prioriteta Strategije reforme javne uprave u BiH. 

Procjena uticaja propisa se kao novina u pravnoj regulativi BiH proaktivno počela provoditi za propise koji se predlažu u plan normativno-pravnih aktivnosti institucija BiH i Vijeća ministara BiH.

Generalni sekretarijat je centralno koordinirajuće tijelo ovog postupka, u skladu s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

U vezi s dodijeljenim nadležnostima Generalni sekretarijat je angažovao svoje državne službenike na provođenju obuke 17. i 18. septembra 2019. godine, uz podršku GIZ-a, koji provodi Program jačanja javnih institucija u BiH, te Agencije za državnu službu BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Također, Generalni sekretarijat je u prethodnom periodu organizovao obuke i sastanake i poduzelo niz drugih aktivnosti i mjera na unapređenju saradnje s institucijama BiH s ciljem provedbe Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa i Pravila za konsultacije prilikom izrade normativno-pravnih akata koji se dostavljaju Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Evropska komisija je u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU ukazala na potrebu sveobuhvatne procjene utjecaja predloženih propisa i unapređenja zakonodavnih procedura i usvajanja propisa u ovom segmentu. Cilj Programa jačanja javnih institucija u BiH je osposobiti odabrane javne institucije da primjenjuju principe javne uprave za transparentno, odgovorno, efektivno i efikasno pružanje javnih usluga.

Program doprinosi reformi javne uprave u Bosni i Hercegovini koja je s jedne strane usmjerena zahtjevima procesa integracija u EU, a s druge doprinosi održivom društvenom i ekonomskom razvoju zemlje.

Program se koncentrira na podršku državnom nivou kroz jačanje kapaciteta umrežavanja, organizacije i osoblja odabranih javnih institucija koje su presudne za provedbu reforme javne uprave.

Time se stvaraju uslovi da javne institucije provode principe javne uprave, poboljšavaju koordinaciju programskih mjera te svoje usluge nude na efikasniji, transparentniji način koji je snažnije usmjeren na potrebe korisnika.

#BiH