Objavljeno u kategoriji Sport na 17.09.2019 10:34:00

FK Željezničar slavi 98. rođendan

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Na današnji dan, prije 98 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački klub, sarajevski Željezničar. Prije tačno 98 godina Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriji BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za Plave bio je upravo Dimitrije Dimitrijević. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android