Članak

Nakon dužeg vremena sastaje se Udarna grupa za borbu protiv terorizma

Provođenje aktivnosti na otkrivanju i spriječavanju potencijalnih opasnosti od terorizma

(Patria) - Nakon dužeg vremena danas će se u Tužilaštvu BiH sastati Udarna grupa za borbu protiv terorizma. Direktori svih policija s glavnom tužiteljiocom Gordanom Tadić posljednji put su se sastali 14. juna 2019. Glavna tužiteljica predsjedava sastankom Udarne grupe, na kojem učestvuju predstavnici tužiteljskih, policijskih i sigurnosnih institucija s niova BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Na posljednjem sastanku prezentirane su aktivnosti koje agencije za provođenje zakona realiziraju u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorističkih aktivnosti. Također, na sastanku su predstavnici institucija BiH, govorili o potrebnim mjerama u narednom periodu koje se odnose na procesuiranje povratnika sa stranih ratišta, čiji dolazak u BiH se očekuje u narednim mjesecima.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnim opasnostima od terorizma, koje mogu biti povezane sa prilivom ilegalnih migranata u BiH.
Udarna grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma, sastaje se periodično, kako bi dužnosnici svih agencija za provođenje zakona, imali priliku analizirati situaciju u ovoj oblasti te planirati i koordinirati zajedničke aktivnosti, koje će dovesti do smanjenja opasnosti od terorizma te jačanje vladavine prava i sigurnosti u BiH.

Provođenje aktivnosti na otkrivanju i spriječavanju potencijalnih opasnosti od terorizma i sudjelovanje u međunarodnim operacijama i aktivnostima u borbi protiv terorizma, bile su središnje teme sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma koji je održan u Sarajevu.

U Tužiteljstvu BiH održan je radni sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, a na kojem su sudjelovali dužnosnici pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje provode agencije za provođenje zakona u BiH, u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje mogu biti povezane sa terorizmom, te otkrivanju i prevenciji pojava koje ugrožavaju sigurnost sa aspekta borbe protiv terorizma.

Jedna od tema sastanka odnosila se na aktivnosti koje BiH provodi u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti. Također, na sastanku je istaknuta važnost sudjelovanje agencija za provođenje zakona u BiH, u međunarodnim operacijama usmjerenim na borbu protiv terorizma, a u kojima BiH aktivno sudjeluje.

#BiH