Članak

Prvi susret Juncker - Johnson: Oprečna saopćenja glasnogovornika

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson susreo se u Luxemburgu sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom kako bi razmotrili različite aspekte izlaska Velike Britanije iz EU.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson susreo se u Luxemburgu sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom kako bi razmotrili ključne aspekte izlaska Velike Britanije iz EU u kontekstu skorašnjeg roka.

I dok je britanska vlada saopćila da je iza Johnsona i Junckera 'konstruktivan sastanak', Evropska komisija je u izjavi objavljenoj nakon radnog ručka navela da Velika Britanija nije dala bilo kakav prijedlog u vezi sa irskom granicom koji bi zamijenio postojeću 'kontroverznu' politiku Brexita.

Tzv. backstop je dio postojećeg sporazuma o povlačenju koji bi spriječio povratak tvrde granice u Irsku.

Iako spremna da razmotri alternativna rješenja, EU insistira na backstopu.

Na prvom sastanku Johnsona i Junckera otkako je britanski premijer preuzeo novu dužnost, dogovoreno je da se debata Britanije i EU intenzivira, kao i to da su potrebni svakodnevni sastanci.

U saopćenju za javnost kabineta premijera Johnsona naglašeno je da 'premijer neće tražiti produžetak roka i izvest će Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra'.

U saopćenju Evropske komisije se, pak, navodi da je Velika Britanija dužna da predloži pravno operativna rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o povlačenju. Također je rečeno da je 'predsjednik Juncker podvukao otvorenost i spremnost Komisije da procijeni da li su takvi prijedlozi usklađeni sa ciljevima backstopa', ali je zaključeno i to da 'takvih prijedloga nije bilo'.  

Podsjećamo, članovi britanskog parlamenta su prošle sedmice izglasali zakon koji bi primorao premijera da zatraži produžetak roka za Brexit poslije 31. oktobra ukoliko se ne usvoji sporazum o Brexitu do 19. oktobra.

Međutim, Johnsonov glasnogovornik je izjavio da je 'stav premijera poštovati zakon, ali u svakom slučaju izaći iz EU 31. oktobra'.

Politički urednik BBC-ja Laura Kuenssberg komentirala je da bi pitanje da li Velika Britanija ima pravo da izađe iz EU 31. oktobra mogla završiti na sudu, piše BBC.

 

#Svijet