Članak

Zločin nad bošnjačkim civilima: U Foči uhapšeni Radovan Paprica i Slavko Ognjenović

Tužilaštvo BiH radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja.

FOČA, (Patria) - Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine na području Foče policijski pripadnici SIPA-e slobode su lišili dvojicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine, počinili zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče. Osumnjičeni su Radovan Paprica zvani ”Papro”, rođen 1953. godine u Foči i Slavko Ognjenović zvani ”Mačak”, rođen 1965. godine u Foči.

"Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Tužilaštvo BiH radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osjetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posljedice.

#BiH