Članak

Zbog napada na Aramco prepolovljene izlazne količine nafte, SAD 'spremne za odgovor'

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su SAD spremne da odgovore na napade na pogone za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su SAD spremne da odgovore na napade koji su oštetili pogone za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji.

Iako su odgovornost za napade preuzele pobunjeničke snage Hutija sa kojim Saudijska Arabija posredno ratuje u Jemenu, američki predsjednik je insinuirao da sumnja na umiješanost Irana u seriju napada koji su značajno oštetili pogone u Abqaiqu, najvećoj tvornici za preradu nafte u svijetu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo optužio je Iran za 'nečuvene napade na svjetsku energetske zalihe'.

Napadi su prepolovili standardne izlazne količine nafte čime su značajno oštećeni i Saudijska Arabija i njeni kupci, ali i globalni tokovi nafte.  

Trump je putem Twittera poručio da SAD 'spremno čekaju potvrdu Saudijske Arabije u pogledu počinitelja napada i pod kojim uvjetima će SAD postupiti', čime je stavio do znanja mogućnost vojnog odgovora.

Američka vlada je objavila satelitske fotografije za koje tvrde da prikazuju najmanje 19 tačaka pogođenih dronovima, te da procjenjuju da su napadi došli iz Irana ili Iraka, a ne Jemena.

Saudijski princ Mohammed bin Salman izjavio je da je kraljevstvo spremno da odgovori na 'terorističku agresiju'.

Zvanični Irak i Iran su negirali bilo kakvu umiješanost u napade.

Kao posljedica napada, cijene nafte su porasle za 20% dosegnuvši cijenu od $71,95 po barelu, da bi ona zatim pala na $68 po barelu.

Naftna polja i infrastruktura Saudijske Arabije bile su na meti pobunjenika i tokom protekle godine, ali nikada na ovoj razini i sa ovako dramatičnim posljedicama koje će osjetiti cijeli svijet.

 

 

#Svijet