Članak

Italija: Nova vlada, nova migraciona politika

(Patria) – Nova italijanska lijevo orijentirana vlada izdala je odobrenje za iskrcavanje 82 migranta u Lampedusi.

(Patria) – Nova italijanska lijevo orijentirana vlada izdala je odobrenje za iskrcavanje 82 migranta kod Lampeduse u Siciliji.

Ovaj potez nove vlade jasan je signal promjene italijanske politike spram migranata u odnosu na anti imigracione mjere koje je nametnula prethodna vlada desničara Mattea Salvinija.  

Ovo je prvi put u ovoj godini da je vlada u Rimu odobrila iskrcavanje migranata; svi raniji pokušaju su završili zabranama i vraćanjem migranata.

Nova koaliciona vlada koja se sastoji od Pokreta 5 zvjezdica (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra, dopustila je norveškom nevladinom brodu Ocean Viking da u subotu pristane u Lampedusi na Siciliji. U skladu sa sporazumom sa EU, migranti će biti raspoređeni u nekoliko zemalja članica.

Italijanski premijer Giuseppe Conte obećao je da će revidirati anti imigracijske politike prethodne vlade koje se odnose na zatvaranje luka za plovila s migrantima, zapljenu nevladinih brodova, kao i kazne za brodove koji prevoze migrante u Italiju bez odobrenja, piše Euronews.  

Njemačka i Francuska izrazile su spremnost da preuzme po 25% od ukupnog broja migranata sa broda Ocean Viking. Ostale zemlje članice EU uključujući Italiju će preuzeti ostatak.

Nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, italijanski premijer Giuseppe Conte je izjavio da bi zemlje EU koje odbiju podijeliti teret migranata trebale podnijeti novčanu kaznu.

Matteo Salvini je reagirao na razvoj situacije putem Twittera:

- Nova vlada je ponovo migrantima otvorila luke. Novi ministri mora da mrze našu zemlju. Italija je ponovo evropski izbjeglički centar, tvrdi Matteo Salvini, lider desničarske stranke Liga.

#Svijet