Članak

GP BiH prijavila Tužilaštvu BiH incident s migrantima, a Galić tvrdi da Fazlić i Mektić izmišljaju

Zabrinjavajuća je činjenica da čelni čovjek Granične policije BiH štiti interese Hrvatske.

Piše: A. Varatanović

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić početkom avgusta potvrdio je za medije da je imao dva susreta sa naoružanim hrvatskim graničarima na teritoriji BiH koji su vraćali migrante u pokušaju prelaska granice s Hrvatskom. On je, kako je kazao, još prije godinu o tome upoznao sve nadležne institucije. 

"Zabrinjava me da to traje godinu dana, ali jel trebamo mi naredni put zarobiti te policajce i da tako dokažemo da izjava predsjednice Kolinde da su povrede na migrantima od šipražja i grana vrijeđa inteligenciju normalnih ljudi. Inteligenciju vrijeđa i što kod nas nadležni ne znaju za te prelaske granice, a čitav grad zna", kazao je Fazlić tada.

Samo nekoliko dana nakon te tvrdnje bihaćkog gradonačelnika na području Velike Kladuše pripadnici Granične policije BiH pronašli su grupu ilegalnih migranata koje su prevezli do lokalnog doma zdravlja zbog povreda koje su imali. 

„U vezi događaja na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato je Tužilaštvo BiH“, glasio je odgovor portparola Granične policije BiH Sanele Dujković na upit medija o incidentu na granici s Hrvatskom. 

Iz Tužilaštva BiH krajem avgusta su na upit Novinske agencije Patria o ulasku naoružanih hrvatskih graničara na teritoriju BiH odgovorili:

„U vezi sa navedenim incidentom, a koji se dogodio 7. augusta 2019. godine, možemo odgovoriti da je predmet u radu i vrše se provjere“. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također je u više navrata govorio o povredi teritorijalnog suvereniteta BiH od strane hrvatskih graničnih policajaca. I bez obzira na tvrdnje gradonačelnika Fazlića koji ponajbolje sa svojim sugrađanima osjeti migrantsku krizu, direktor Granične policije BiH Zoran Galić optužio je i Fazlića i Mektića da lažu i da svoje izjave temelje na tvrdnjama migranata.

U isto vrijeme Galić navodi kako je isključivo Granična policija BiH nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata. Pitanje koje se nameće je zašto je onda Granična policija BiH 7. avgusta prijavila Tužilaštvu BiH incident u Velikoj Kladuši ukoliko, kako tvrdi Galić, nema takvih slučajeva.

„Mi uopće nismo do sada utvrdili nijedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija“, rekao je Galić. 

Zabrinjavajuća je činjenica da čelni čovjek Granične policije BiH štiti interese Hrvatske, dok iz Tužilaštva BiH još uvijek nema konačnog stava da li je došlo do incidenta koji je prijavila upravo GP BiH. 

#BiH