Članak

Nedžad Husić sa dobrim šansama za nastup na OI u Tokiju

Nedžad Husić uskoro će napuniti 18. godina, a do sada je osvojio treće mjesto na Juniorskom svjetskom prvenstvu u Tunisu

(Patria) - U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Taekwondo saveza BiH na kojoj se govorilo o radu i rezultatima u proteklom periodu, među kojima je najznačajniji uspjeh Nedžada Husića koji je osvojio bronzanu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu U21, što je ujedno i najbolji rezultat BiH u olimpijskom taekwondo-u u historiji. Osim toga, najavljeno je i putovanje bh. takmičara na Balkansko prvenstvo u Sofiji. 

Predstavnicima medijima obratili su se predsjednik Taekwondo saveza FBiH Samir Šarić, trener reprezentacije Haris Husić, i osvajač medalje, Nedžad Husić.

Predsjednik Taekwondo saveza FBiH Samir Šarić kazao je ovom prilikom:

“Iskazao bih veliku zahvalnost medijima na podršci koju nam pružaju. Nedžad Husić je naš najperspektivniji taekwondoista i svi polažemo velike nade u njega. Taekwondo savez učinit će sve kako bi i u budućnosti ostvarivao što bolje rezultate.” 

Osim toga Šarić je istakao kako će na Balkansko prvenstvo u organizaciji Taekwondo saveza FBiH putovati 88 takmičara:

“Cilj nam je da pokažemo koliko smo organizovani i koliko možemo da napravimo kako bismo naredne godini dobili organizaciju Balkanskog prvenstva u BiH. Kao što znate u našoj zemlji će se u oktobru u Zenici održati kvalifikacioni G1 turnir za OI u Tokiju, a naredne godine imamo domaćinstvo Evropskog prvenstva za juniore i seniore. Na ovo putovanje ide 88 takmičara, od čega 80 iz FBiH, te osam iz RS-a.”

Nedžad Husić, pretendent za nastup na OI u Tokiju kazao je:

“Prošle sedmice učestvovao sam na Evropskom prvenstvu do 21. godine gdje sam osvojio treće mjesto i ujedno najbolji rezultat u seniorskoj konkurenciji u historiji. Naredni period iskoristit ću kako bih se što bolje spremio za G turnire, među kojima je i BiH G1 Open koji će se održati u oktobru u Zenici. Pokušat ću sakupiti što više bodova kako bih se u narednom periodu odvojio od konkurenata.”

Prisutnima se obratio i trener Haris Husić:

“Na proteklom turniru vodili smo 13 takmičara iz BiH, dali smo šansu i drugim takmičarima. Pored Nedžada dobar rezultat postigli su Dora Marušić, Sadmir Habibović i Edna Abaspahić koji su pokazali veliku želju i htijenje u borbama. Ostali takmičari moraju što više raditi na sebi kako bi postigli dobre rezultate. Osim Nedžada imamo još par takmičara sa kojima radimo i u koje posebno ulažemo. Rezultat koji je ostvaren došao je radom. Ne možete očekivati seniora koji je došao odjednom i osvojio medalju, to je proces za koji je potrebno 10-15 godina. Naš Nedžad i pored dobrih rezultata nema garantovano učešće na OI u Tokiju što može ostvariti ukoliko bude finalista na Evropskim kvalifikacijama 2020. godine. On ima te kvalitete, ali je potrebno i malo sreće za dobar rezultat.”

Nedžad Husić uskoro će napuniti 18. godina, a do sada je osvojio treće mjesto na Juniorskom svjetskom prvenstvu u Tunisu kao i medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu održanom na Kipru. Na Balkanskom prvenstvu osvajao je zlatne i srebrene medalje u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Još uvijek je učenik srednje škole, a kako je istakao profesori mu izađu u susret kada ide na takmičenje što on poslije nadoknadi i opravda.”

#Sport