Članak

Nakon sastanka sa Papom Vučića podsjetili na knjigu 'Vatikan glavno Satanino gnezdo'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom

(Patria) - Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas završio službenu posjetu Vatikanu, korisnici društvenih mreža podsjetili su ga na knjigu Vojislava Šešelja 'Vatikan glavno Satanino gnezdo' objavljena 2006. godine, koju Vučić potpisuje kao recenzent.

U predgovoru te knjige vođa srpskih radikala i osuđenik za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih Vojislav Šešelj piše da se radi o jednoj od četiri knjige u kojima je prikazan koncept njegove odbrane pred Haškim tribunalom. Šešelje u predgovoru navodi i to da je riječ o materijalizaciji njegove namjere da, kako je napisao, dokaže da je za sve zločine u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije glavni krivac rimokatolički papa, kako Jovan Pavle Drugi, tako i njegov nasljednik Benedikt šesnaesti. 

„Upravo u tom pravcu, da dokažem nasljednost papske politike genocida, tempirana je i dopuna elaborata o ulozi Vatikana i pape Jovana Pavla Drugog u zločinima izvršenim na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine...“, stoji između ostalog u Šešeljevoj knjizi 'Vatikan glavno Satanino gnezdo' koju kao recenzent uz Vučića potpisuje bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom. Iz kabineta predsjednika Vučića je saopćeno da je predsjednik prenio zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku eurointegracijama.

Kako je saopćilo Predsjedništvo Srbije, Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, eurointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, podsjetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kabinet predsjednika Srbije je nakon razgovara pape Franje i predsjednika Vučića saopćio i to da je u razgovoru sa papom predsjednik Vučić istakao i da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, ističe se u saopćenju, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

#BiH