Članak

Operacija Yellowhammer: Britanska vlada pod pritiskom objavila dokument o Brexitu bez sporazuma

(Patria) – Britanska vlada objavila je dokument koji otkriva pojedinosti plana za Brexit bez sporazuma poznat kao 'Operacija Yellowhammer'.

(Patria) – Članovi britanskog parlamenta primorali su vladu te zemlje da u srijedu objavi dokument koji otkriva pojedinosti plana za Brexit bez sporazuma poznat kao 'Operacija Yellowhammer'.

Dokument na pet stranica daje prikaz pretpostavki 'najgoreg scenarija' i sličan je dokumentu koji je procurio u javnost u avgustu, koji je vlada tada nazvala 'zastarjelim'.

Vlada je objavila dokument na prijedlog bivšeg javnog tužioca Dominica Grievea koga je odobrio Donji dom u ponedjeljak uvečer prije samog suspendiranja parlamenta.

Dokument razmatra rizike Brexita bez sporazuma, te navodi moguće zastoje na granicama sa procjenom da 85% kamiona koji prelaze Kanal neće biti spremni za novi francuski carinski režim – situacija koja bi mogla potrajati do tri mjeseca, a povremeni prekidi i mnogo duže, ukoliko kamioni budu morali čekati od 1,5 do 2,5 dana na prelazak granice.  

Takođe se pominje mogućnost rasta cijena hrane i goriva, prekida u dotoku lijekova i medicinskih materijala i opreme, te posljedično rizik od javnih nemira i protesta u britanskim gradovima.

Nestašica veterinarskih lijekova zbog zastoja u nabavkama mogla bi dovesti do širenja zaraznih bolesti kod stoke.

Navodi se i moguća nestašica određenih vrsta svježih namirnica koji 'neće dovesti do sveukupne nestašice hrane u Velikoj Britaniji, ali će reducirati dostupnost i izbor proizvoda, dok će cijene rasti što bi moglo naštetiti ugroženim grupama stanovništva', kaže se u dokumentu.

U pogledu sprovođenja zakona, dokument upozorava na 'moguće proteste i kontraproteste diljem Britanije, što može zahtijevati značajnije policijske resurse, kao i nemire i tenzije u lokalnoj zajednici'.

Također se govori o vraćanju neke vrste tvrde irske granice uprkos vladinom insistiranju da neće nametnuti punktove.

Vlada je, pak, odbila da ispuni drugi dio zahtjeva članova parlamenta i objavi poruke koje je premijeru Borisu Johnsonu slao njegov viši savjetnik Dominic Cummings, kao i drugi savjetnici putem aplikacija WhatsApp, Facebook i drugih, na privatne i poslovne brojeve telefona. 

Grieve je rekao članovima parlamenta kako ima saznanja da prepiska sadrži elemente 'skandala'.

Nakon što je dokument objavljen, Dominic Grieve koji je inicirao raskrinkavanje vladinog plana za Brexit bez sporazuma, izjavio je da strahuje 'šta sve dugoročno štetni i nesmotreni pristup koji svjesno rizikuje prosperitet, produbljuje siromaštvo pa čak i prijeti nedostatkom medicinskih zaliha – može učiniti i stanovništvu i našoj stranci. Ovo se mora zaustaviti', podvukao je Grieve, piše britanski list Guardian.

 

#Svijet