Članak

Akcija FUP-a: Pretresi i hapšenja na više lokacija u FBiH zbog pljački bankomata, pumpi, novca

Ova grupa je stekla blizu milion KM koristi, dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu.

(Patria) - Službenici Federalne uprave policije (FUP) od jutros provode akciju "Orka" kojom je obuhvaćeno 14 osoba članova organizirane kriminalne grupe koji se sumnjiče za nekoliko različith krivičnih djela razbojništva, krađe, proizvodnja i promet opojnim drogama, potvrdila je Marina Zović iz FUP-a za Novinsku agenciju Patria.

Ona je potvrdila je da je 13 osoba stavljeno pod kontrolu, dok se jedno lice nalazi van BiH, a neki i na izdržavanju zatvorskih kazni. Istraga je obuhvatila period od 2014. do 2019. godine, a grupa je pljačkala bankomate, benzinske pumpe, transporte novca, tržne centre u Mostaru, Jablanici, Kupresu, Sarajevu, Čitluku. 

"Njihov modus operandi bile su maskirne unforme, duge cijevi, pištolji, a značajan doprinos nam je dala Obavještajno-sigurnosna agencija tokom istrage. Podrška današnjoj akciji je MUP RS i kantonalni MUP-ovi", kazala je Zović. 

Ova grupa je stekla blizu milion KM koristi, dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu.

Uhapšena lica će biti kriminalistički obrađena u Mostaru i Sarajevu, a nakon 24 sata preuzet će ih Tužilaštvo HNK koje i vodi istragu. 

#CrnaHronika