Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.09.2019 08:06:00

Iran: Preminula 'djevojka u plavom' koja se zapalila zbog straha od zatvorske kazne

Žene okupljene ispred stadiona žale za 'djevojkom u plavom' kako su nazvali Sahar zbog njene simpatije za lokalni tim (foto Twitter @amnesty)

(Patria) – Ljubiteljica nogometa iz Irana koja je uhapšena kada je pokušala ući na stadion preobučena u muškarca kako bi gledala utakmicu omiljenog tima, preminula je od opekotina koje je sebi nanijela u strahu od zatvorske kazne.

Sahar Khodayari zapalila se ispred suda u Teheranu prošle sedmice nakon što je saznala da bi služila zatvorsku kaznu od 6 mjeseci zbog pokušaja da uđe na stadion Azadi.

Khodayari je zaustavljena na ulazu u stadion gdje je trebala započeti utakmica Šampion Lige između iranskog Esteghlala i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je hitno prebačena u bolnicu, ali je zbog teških povreda preminula.

Obzirom da u Iranu ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadion, Khodayari je optužena za nepoštivanje islamskog zakona o nošenju hidžaba.

Članica iranskog pokreta OpenStadiums (Otvoreni stadioni) koji se bori za pravo iranskih žena da prisustvuju utakmicama na stadionima, kaže da je problem u tome što ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadione – jer da postoje, 'mogli bismo voditi kampanju protiv toga'.

- Umjesto toga, još uvijek plaćamo cijenu decenijama starog vjerskog argumenta da atmosfera na stadionima nije pogodna za žene, te da su žene na naki način odgovorne za neprimjeren jezik i ponašanje muškaraca, tvrdi jedna od članica pokreta.

Međutim, to nije uvijek bilo tako; novinar BBC World Service, Ali Hamedani podijelio je fotografije iranskog nacionalnog ženskog plivačkog tima prvobitno objavljene u časopisu Majaleh Zanen prije revolucije 1979. Ženski tim je fotografiran na istom Azadi stadionu na kojem danas nije dozvoljen pristup ženama, piše Euronews.

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android