Članak

Sarajevo-osiguranje pet mjeseci drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja

Sarajevo-osiguranje već pet mjeseci drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je u aprilu preuzelo lidersku poziciju od Uniqa osiguranja

(Patria) - Sarajevo-osiguranje već pet mjeseci drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je u aprilu preuzelo lidersku poziciju od Uniqa osiguranja, javlja Novinska agencija Patria.

Prema podacima Agencije za nadzor tržišta osiguranja u FBiH, dostupni na njihovoj stranici Nados.ba, sa 47,7 miliona KM premije u prvih osam mjeseci ove godine Sarajevo-osiguranje je i dalje lider na tržištu osiguranja u FBiH, dok se na drugom mjestu nalazi Adriatic osiguranje sa 45,9 miliona KM premije. Na trećem mjestu je Euroherc osiguranje sa 42,2 miliona KM ostvarene premije.

U odnosu na isti period prošle godine Sarajevo-osiguranje je povećalo premiju sa 41,6 na 47,7 miliona KM ili za nešto više od šest miliona KM. 

Snažan rast poslovanja Sarajevo-osiguranja utjecao je i na porast vrijednosti ove osiguravajuće kuće, što je dovelo do toga da su dionice ove kompanije u avgustu u prosjeku vrijedile 15 KM, ili skoro tri puta više od prosječne vrijednosti iz protekle godine, kada se vrijednost dionice Sarajevo-osiguranja kretala u rasponu od 5,5 KM do 7 KM.

Od 11 osiguravajućih društva koja posluju u Federaciji BiH, ne uključujući osiguravajuće kuće koje posluju na tržištu FBiH a imaju sjedište u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, sva društva bilježe rast premija, izuzev Camelia osiguranja i Central osiguranja, koje bilježe blagi pad premija.

Na tržištu osiguranja u FBiH u prvih osam mjeseci ove godine 11 osiguravajućih kuća prometovalo je sa 336.8 miliona KM premije, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada se vrijednost premije od 1. januara do 31. avgusta iznosila 361.5 miliona KM.

Vlada FBiH vlasnik je 45,5 posto dionica Sarajevo-osiguranja, a preostale dionice u vlasništvu su investicionih fondova, firmi i fizičkih lica.

#BiH