Članak

Federalni zastupnici podijeljeni o budućnosti rudnika, SDP predložio pet zaključaka

Safer Demirović kazao je da termoelektrane proizvode mnogo više od termoelektrana i vjetroparkova. 

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku rasprave o stanju u rudnicima, Alma Kratina iz DF-a ukazala je na probleme s menadžmentima u rudnicima Koncerna Elektroprivrede, te najavila da će Klub DF-GS u budućnosti pokrenuti neke aktivnosti. 

Safer Demirović kazao je da termoelektrane proizvode mnogo više od termoelektrana i vjetroparkova. 

“Ne možemo praviti Elektroprivredu za zapošljavanje i uhljebljavanje stranačkih kadrova, a uništavati rudnike”, poručio je Senaid Begić.

Elzina Pirić kazala je da Vlada drugačije pokazuje interes za kompanije s gubicima. Prema njenim riječima zbog toga je podignuta cijena plina. 

“Je li tačno da Poljska trenutno gradi sedam blokova. Od 2010. cijena uglja u FBiH nije rasla, potrošačka korpa jeste ubrzano. Molila bih vas da svi malo manje pažnje posvetite svojim kompanijama i namjenskoj industriji koja napreduje, nego da se okrenete malo i rudarima”, poručila je Pirić.

“Mislim da je vrijeme da se prestanemo baviti socijalom. Mi ćemo svaka dva mjeseca puniti nešto što se ne može nabaviti. Postoji li u Vladi riječ reindustrijalizaciji. Žao mi je rudara u Zenici, koji će sve prvo osjetiti. Neko za te ljude mora iznaći rješenje. Mislim da je bolje da 50 miliona damo građevinskom sektoru i da oni prihvate rudare koji ostanu bez posla. Da smo i borce rješavali o 1996. danas ne bi imali stanje kakvo imamo”, poručio je Eldin Vrače.

Dvije suprotstavljene teorije o budućnosti rudnika i rudara kroz replike su razmijenili Vrače i Pirić.

Nihad Čolpa kaže da ne vjeruje da je njegov prijatelj u Americi ovisan od Njemačke, jer troši struju iz te zemlje. 

“Mislim da imamo potrebu izjednačiti javni i realni sektor, ali zbog našeg straha da uradimo nešto dovest ćemo realni sektor u problem. Molim Vladu Federacije BiH da uradimo strategiju što prije, da ne čekamo deset godina”, kazao je Čolpa.

Klub zastupnika SDP-a predložio je pet zaključaka o stanju rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH: 

“1. Zahtijeva se od Vlade FBiH da definiše rješenje kojim ce se omogućiti primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH u ZD Rudnici mrkog uglja "Zenica i "Breza";

2. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da odmah pokrene postupak analize kvalitete upravljanja ZD rudnici uglja iz sastava Koncerna;

3. Zahtijeva se da Vlada Federacije BiH naloži Upravi JP Elektroprivreda Billa d.d. Sarajevo i upravama svih ZD rudnici uglja u FBiH, da se u svim rudnicima uglja izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta, te pokrene postupak izrade efikasnijih, operativnih organizacija i sistematizacija radnih mjesta koje će u konačnici ponuditi i dovesti do mogućnosti kvalitetnijeg i uspješnijeg poslovanja u ZD rudnici uglja u Federaciji BiH;

4. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da izvrši preispitivanje funkcionalnosti Koncerna JP
Elektroprivreda Billa Dd. Sarajevo, odnosa u samom Koncernu, te veleprodajne cijene uglja koja se iz rudnika uglja u Federaciji BiH isporučuje prema JP "Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo;

5. S obzirom da aktuelni kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH ističe danas, 11. septembra 2019. godine, Predstavnički dom Parlamenta FBH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine”.

U pauzi današnjeg zasjedanja, vanredno je zasjedala Komisija ovog Doma za rad i socijalna pitanja, a nakon stavova koje je direktor Zavoda u Pazariću Džemal Salić iznio u prvom dijelu današnjeg zasjedanja. 

Komisija je usvojila tri zaključka: 

"Prvenstveno, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH predlažu da ponovo razmotri izvještaje o radu pet ovakvih zavoda za 2018. godinu, te da Parlamentu u roku od 60 dana dostavi nalaze FUP-a, Tužilaštva i Ureda za reviziju institucija FBiH, predlažu da se organizora obilazak Zavoda Pazarić, te da Vlada izdvoji interventna sredstva za ovaj zavod za nadolazeću zimsku sezonu.

O ovim zaključcima trebalo bi se glasati danas. 

#BiH