Objavljeno u kategoriji BiH na 11.09.2019 14:57:00

Na intervju pozvao policiju: BH novinari od Kravića traže izvinjenje

Foto Arhiv

(Patria) - Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe, rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019.

"Tokom vođenja intervjua, direktor Kravić je pozvao policiju sa namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi sa informacijama objavljenim na portalu Klix. UO BH novinara smatra nedopustivim postupak gospodina Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja.

U suprotnosti je sa medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno
zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o “curenju” informacija iz ove zdravstvene ustanove", saopćeno je.

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mešanoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi sa pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim slobodama općenito.

"Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od strane svih institucija i pojedinaca u ovoj državi, uključujući i direktora Opće bolnice „Prim dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android