Članak

Novalić: Vlada FBiH platit će obaveze rudnika Zenica i Breza prema državi

Emir Aganović i Elektroprivrede je rekao da je 2017. ostvaren rast proizvodnje i kazao da je to bila najuspješnija godina.

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici Predstavničkog doma vratili su se u parlamentarne klupe nakon jednosatne pauze, a po dnevnom redu počeo je izvještaj o stanju u rudnicima iz Koncerna JP Elektroprivreda BiH. 

Emir Aganović iz Elektroprivrede je rekao da je 2017. ostvaren rast proizvodnje i kazao da je to bila najuspješnija godina.

“Problem je što imamo negativno mišljenje na konsolidirani izvještaj. Problem su i gubici, nelikvidnost obaveze i produktivnost rudnika. Akumulirani gubitak je 769 miliona KM, dok su obaveze 748 miliona KM. Rudnici posluju s gubitkom od 34 miliona”, pojasnio je Aganović. 

Kako je naveo potencijalne obaveze po tužbama općina Kakanj i Breza iznose 99 miliona KM. 

“Nelikvidnost je ključan i najveći problem. Kompletna grupacija i sa Elektroprivredom, rudnicima i ostalim kompanijama, posluje s minusom od 33 miliona KM. Akumulirana dobit unutar grupe je svega 14 miliona KM”, kaže Aganović. 

Strani revizor konstatirao je veliki iznos akumuliranog gubitka, kao i značajan gubitak u odnosu na osnovni kapital. Također, strani revizor naveo je i velike obaveze prema državi, dobavljačima i kreditorima. 

“Dugoročna perspektiva je pitanje od posebnog značaja. Mi imamo okolinska ograničenja. Termo blokovi moraju zadovoljiti standarde za emisiju zagađujućih tvari do 2027. Zaustavljaju se najmanje tri bloka, a od 2028. zaustavljaju se svi blokovi koji nemaju regulisanu dekarbonizaciju. Evropa nam kaže da više ne želi fosilna govora. Zbog svega toga upitno je koliko će rudnika nastaviti raditi i u kojem kapacitetu. Proizvodnja uglja više ne može rasti, nego samo opadati”, navodi Aganović. 

Kako kaže, postoji potreba razumijevanja i suočavanja s ovim okolnostima. Ukazao je da je od 2009. do 2017. smanjen broj zaposlenih u rudnicima za oko 2.000 radnika te da stopa rasta ukupne imovine nije mogla pratiti stopu rasta obaveza. 

“Vlada FBiH odblokirat će račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, tako što će uplatiti dugove prema državi. Ali to nije rješenje, zato danas i raspravljamo o ovim problemima. Evropa nameće nova pravila o termoelektranama i pitanje je koliko ćemo se mi moći nositi s tim”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić, u okviru rasprave o stanju u rudnicima Koncerna Elektroprivrede FBiH. 

Dodao je da u slučaju prerestrukturiranja niko ne smije biti oštećen i da je Vlada dužna da se pobrine za socijalno zbrinjavanje. 

Počela je rasprava zastupnika o ovom problemu.

#BiH