Članak

Ekshumacija kod Srebrenice: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve genocida

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH na ovom lokalitetu su radili ranije, tačnije 2004. godine

SREBRENICA, (Patria) - Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su jučer na lokalitetu Kazani, općina Srebrenica. Pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene 1995. na području Srebrenice. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u otpadnom materijalu ispod lokalnog mezarja odnosno između ceste i obližnje rijeke na ovom lokalitetu.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH na ovom lokalitetu su radili ranije, tačnije 2004. godine ali posmrtni ostaci nisu pronađeni. Naknadno je na ovu lokaciju dovezen otpadni
materijal od kuća ili takozvana šuta i u njoj su pronađeni dijelovi skeleta. Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzli gdje će se obaviti sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i izuzimanje koštanih uzoraka za DNK analizu uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtava.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH. Istovremeno, u lokalnim mezarjima na području Gornje Kalesije i Zvornika započeo je postupak reekshumacije i reasocijacije posmrtnih ostataka za 46 žrtava. Pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i uz pristanak porodica, u toku ove sedmice u otvorit će se 46 mezara, a kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.  

#BiH