Objavljeno u kategoriji Biznis na 10.09.2019 15:51:00

Sud ponovo zabranio RS-u prinudnu naplatu sa računa UIO-a BiH

Foto Armin Durgut/PIXSELL

(Patria) - Sud Bosne i Hercegovine po četvrti put je privremeno zabranio Republici Srpskoj da prinudno naplati milionski dug od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević potvrdio da je posljednjim rješenjem izvršni postupak odgođen do 11. marta naredne godine.
RS pokušava da naplati dug od UIO na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je ta uprava obavezana da tom bh. entitetu isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno više od 30 miliona KM.

Podsjetio je i da je Uprava predložila Sudu BiH da donese novo rješenje o izvršenju u kojem će utvrditi da je izvršenje spomenute sudske presude sa jedinstvenog računa UIO nedopušteno, a da se odredi izvršenje putem jedinstvenog računa trezora BiH preko Budžeta institucija BiH iz sredstava predviđenih za izvršenje pravosnažnih sudskih odluka.

Kovačević je podsjetio i da je UIO predlagala da se vrati dug RS prilikom skakodnevne raspodjele sredstava, ali Upravni odbor UIO BiH to nije prihvatio.

RS je 2011. godine tužila UIO tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM i taj spor dobila.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android