Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 10.09.2019 15:37:00

Otkrivene najsavremenije laboratorije za proizvodnju marihuane u Sarajevu

Foto: MUP KS

SARAJEVo, (Patria) - Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga preduzimajući operativno - taktičke mjere i radnje na realizaciji akcije kodnog naziva "LABOS", na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili su u ponedjeljak pretres kuće koju koristi E.B., na području općine Ilidža. Tom prilikom je oduzeto 350 stabljika biljke koja asocira na biljku Cannabis, koje je E.B. skupa sa još jednim licem, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane,

Oduzeta je jedna opremljena laboratorija za "in dooor" uzgoj biljke Cannabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.) koja je opremljena radi uzgoja biljke Cannabis i proizvodnje opojne droge, 2 kutije sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, jedna drobilica, jedna vrećica sa bijelom materijom koja asocira na opojnu dogu amfetamin, 6 PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, jedan pištolj, 4 metka, 6 umjetničkih slika koje potiču iz krivičnog djela.

Također, na području općine Ilidža, izvršen je pretres lica A.P. i tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja acocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon. Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju A.P. koristi sa licem za kojim se traga, od A.P. su oduzeti dijelovi za laboratoriju za "in door" uzgoj biljke Cannabis: 81 separator, 416 PVC saksija, 4 cilindrična filtera zraka, termostati, 2 samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora, 4 šperovane kutije sa ventilatorima, jedan ugradbeni ventilator, 51 sjenilo sa električnim grlima, 21 reflektor, jedan top za topli vazduh, više desetina metara električnih kablova ranih veličina, 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera, 2 ključa za cilindričnu bravu i dr.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238. stav 2. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 239. stav 3. (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga) KZ F BiH i člana 74. stav 1. tačke a) ZONDINOiM-a Kantona Sarajevo, E.B. i A.P su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećim licem intenzivno traga.

Iz Uprave policije MUP KS napominju da se radi o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije, koje su do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000 KM.

Svojim djelovanjem policijski službenici su spriječili navedena lica u daljoj proizvodnji, prodaji i konzumiranju opojne droge.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android