Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 21.11.2014 13:52:27

Načelnik Kiseljaka i još 4 osobe optuženi za zloupotrebu položaja

Mišurić-Ramljak: Sud potvrdio optužnicu protiv načelnika

Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo je nakon provedene istrage prikupio dovoljan broj dokaza te podigao optužnicu protiv Vice Milanovića, direktora “Promet-Mid” d.o.o Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela porezne utaje, saopćeno je iz Tužilaštva KS, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Optužnica je podignuta i protiv Mirsada Tabaka, uposlenika “Agram” d.o.o. Ljubuški zbog počinjenja  krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela krivotvorenje isprave, Mladena Mišurić-Ramljaka, načelnika Općine Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela krivotvorenje, Ekrema Suljevića, zaposlenika FUP-a i načelnika Odjeljenja za operativno dežurstvo -Sektora uniformisane policije, zbog počinjenja  krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela krivotvorenje isprave,  te protiv Marija Rajića, uposlenika u “Promet-Mid” d.o.o. Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela krivotvorenje isprave. 

Osumnjičeni se terete da su u periodu od mjeseca novembra 2006. godine do 5. maja 2011. godine, znali da postupaju protivno Pravilniku o stručnom osposobljavanju vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica, koja učestvuju u prevozu tih materija, odnosno da se komisija čiji su članovi bili nije sastojala od predsjednika i dva člana, te da zapisnik potpisuju predsjednik i svi članovi ispitne komisije.

Članovi komisije su za svoj rad dobijali naknadu u gotovini koji prihod nigdje nisu evidentirali. Na osnovu nezakonitih postupaka u provođenju ispita, te krivotvorenja potpisa članova komisije, koji nisu bili prisutni ispitima, izdavane su potvrde, te ADR certifikati od stane FUP-a. Pravno lice preduzeća „Promet mid“ d.o.o. Kiseljak je obavljalo poslove stručnog ospobljavanja i ispite za ADR certifikat, a da isti prihode od kandidata nisu polagali u blagajnu, niti su te prihode evidentirali u poslovnim evidencijama radi izvršenja poreskih obveza.

Dakle, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi ili drugome, prekoračili su granice svoje ovlasti ili ne obavivši svoje dužnosti, sebi pribavili korist koja prelazi iznos od preko 50.000 KM, u namjeri izbjegavanja plaćanja propisanih davanja poreznim zakonodavstvom u FBIH, davao lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje takvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 KM, te izradili lažnu javnu ispravu sa ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava;

Kantonalni sud potvrdio je predmetnu optužnicu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivnji optuženih.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android