Članak

Izabran novi sastav Evropske komisije

Dubravka Šuica iz Hrvatske postala je komesarka za demografiju i demokratiju.

BRISEL, (Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas sastav nove Evropske komisije s pojedinim resorima. Novi komesar za proširenje je Mađar Laszlo Trocsanyi, dok je dosadašnji komesar Johannes Hahn postao novi komesar za budžet i administraciju. Trocsanyi ima 63 godine, a obavljao je funkciju ministra pravde Mađarske. Blizak je premijeru Viktoru Orbanu. 

Dubravka Šuica iz Hrvatske postala je komesarka za demografiju i demokratiju.

Frans Timmermans (Holandija) će biti prvi potpredsjednik Evropske komisije i komesar za klimatske promjene i tzv. European Green Deal. Margrethe Vestager (Danska) će biti druga potpredsjednica i komesarka za jedinstveno digitalno tržište. Valdis Dombrovskis (Litvanija) bit će komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Novi komesari su još i Věra Jourová (Češka Republika), komesarka za transparentnost, Margaritis Schinas (Grčka), zaštita okoliša, Maroš Šefčovič (Slovačka), unutarinstitucionalni odnosi. 

Dider Reynders (Belgija) preuzeo je resor pravde, a Mariya Gabriel (Bugarska) digitalno tržište EU. Stella Kyriakides (Kipar) bit će odgovorna za resor zdravstva, Kadri Simson (Estonija) za energetiku, Jutta Urpilainen (Finska) za međunarodne odnose, Sylvie Goulard (Francuska) za industriju, Phil Hogan (Irska) za trgovinu, dok Paolo Gentiloni (Italija) preuzima resor ekonomije.

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) bit će nadležan za okoliš, Nicolas Schmit (Luksemburg) za tržište rada, Helena Dalli (Malta) za civilna prava, Janusz Wojciechowski (Poljska) za poljoprivredu, Elisa Ferreira (Portugal) za reforme, Rovana Plumb (Rumunija) za transport, Janez Lenarčič (Slovenija) za upravljanje krizom, te Ylva Johansson (Švedska) za integracije.

Von der Leyen je na press konferenciji kazala da želi Evropsku komisiju koja će biti aktivna i predstavljati istok i zapad. 

"Želimo ekonomiju koja radi za građane, želi jaču Evropsku uniju u svijetu, i novi poticaj za evropsku demokratiju. Komesar će biti centar mog tima. To je tim koji će trebati dobiti povjerenje Evropskog parlamenta", kazala je predsjednica Evropske komisije. 

#Svijet