Članak

Ćudić: Federacija je u parlamentarnoj krizi, većina demonstrira silu

Mi imamo izvještaj o radu Vlade FBiH iz 2018. godine, koji je pao, a danas nam se nameće da razmatramo plan rada Vlade za 2019. bez obzira što su prethoni izvještaji pali.

SARAJEVO, (Patria) - Mi zaista ne shvatamo potrebu da se obara dnevni red i da se ne govori i ne razmatraju pitanja koja su od interesa za Federaciju BiH. 

Poručio je to u izjavi novinarima šef Kluba SDP-a Damir Mašić, komentarišući obaranje dnevnog reda treće redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

“Kada smo u junu najavili da je u Federaciji BiH na sceni parlamentarna kriza, optuženi smo od strane SDA, DF, i HDZ-a da preuveličavamo i da će se po svaku cijenu održati sjednica u roku 15 dana. Stenogram vrlo jasno pokazuje da je naveden rok od 15 dana i kolege su tada rekli da nikad ne bi stali iza nečeg drugačijeg”, kazala je Sabina Ćudić, šefica Kluba Naše stranke. 

Dodaje da iste stranke u septembru obaraju dnevni red kako bi spriječili razmatranje izvještaja o radu Vlade FBiH za 2018. godinu, koji je pao u Domu naroda. 

“Mi imamo izvještaj o radu Vlade FBiH iz 2018. godine, koji je pao, a danas nam se nameće da razmatramo plan rada Vlade za 2019. bez obzira što su prethodni izvještaji pali. Prema tome, jasno vam govori da se izbjegava razmatranje ove tačke. Vrlo su važne stvari u tom izvještaju, bacaju nam prašinu u oči s najavom da će te tačke biti razmatrane na petoj redovnoj sjednici”, kaže Ćudić.

Zaključila je da se radi “o demonstraciji sile od strane većine prema parlamentarcima koji su danas došli na posao, ali i prema građanima BiH”.

Podsjećamo, nakon što je treća redovna sjednica prekinuta 24. juna bez glasanja o dnevnom redu, u današnjem nastavku sjednice dnevni red nije dobio podršku. 

#BiH