Članak

Čolpa pozvao Špirića da u Banja Luci organizira Paradu ponosa

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je u intervjuu za N1 televiziju da se u BiH razvija koncept šerijatske države koja nastoji da uništi sve demokratske tekovine od Dejtona do danas.

SARAJEVO, (Patria) - Politički koncept jednoumlja o kojem Špirić govori kao opasnost za Bosnu i Hercegovinu, već odavno je, nažalost, zaživio u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem vlada Špirić i njegovi politički istomišljenici iz SNSD-a, o čemu svjedoče brojni domaći i međunarodni izvještaji, samo Špiriću to nije interes da kaže javno, jer, za razliku od ostalih građana u tom dijelu zemlje, Špirić uživa brojne benefite režima.

Izjavio je to predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Nihad Čolpa, odgovarajući na optužne potpredsjednika SNSD-a i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikole Špirića, koji je izjavio da se u BiH razvija “koncept šerijatske države". 

“U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, na čijem čelu je SNSD, politička partija čiji je Špirić potpredsjednik, nema prava niko ko je iznad koncepta Milorada Dodika: povratnicima Bošnjacima i Hrvatima se osporava pravo na jezik, ne poštuje se nacionalna zastupljenost prilikom zapošljavanja u javne institucije, dok su na udaru režima i oni Srbi koji nisu na matrici politike SNSD-a i Špirića”, rekao je Čolpa.

“Sve dok se slave ratni zločini, poriče genocid, šuti na ugnjetavanje građana svih nacionalnosti..., Špirić nema pravo diskutovati o demokratiji, a naročito nema pravo držati lekcije o tome šta su ljudske slobode”, rekao je predsjednik GS-a.

On je potpredsjednika SNSD-a pozvao da paradu LGBT osoba organizira u Banja Luci i time pokaže otvorenost društva koje je gradio posljednjih godina.

“Obzirom da Nikola Špirić imputira da se u BiH razvija koncept šerijatske države, aludirajući prije svega na glavni grad Bosne i Hercegovine, pozivam ga da po uzoru na Sarajevo, kojem stavlja teret radikalne sredine, Paradu ponosa organizira u Banja Luci i pokaže demokratske tekovine koje je izradio od Dejtona do danas”, rekao je Čolpa.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je u intervjuu za N1 televiziju da se u BiH razvija koncept šerijatske države koja nastoji da uništi sve demokratske tekovine od Dejtona do danas.

#BiH