Članak

Apstinencija kratko trajala: Sjeverna Koreja nastavlja raketna testiranja

(Patria) – Sjeverna Koreja je u utorak ujutru ispalila dva neidentificirana projektila prema Istočnom moru.

(Patria) – Sjeverna Koreja je u utorak ujutru ispalila dva neidentificirana projektila prema Istočnom moru iz pravca južne pokrajine Pyongan, saopćio je predstavnik vojne komande Južne Koreje.  

Projektili su ispaljeni u 6:53 i 7:12 ujutru po korejskom vremenu. Letjeli su brzinom od 330 km/h, tvrdi isti izvor koji je izvijestio i da je vojska Južne Koreje u stanju pripravnosti.

SAD prate situaciju i konsultiraju se sa saveznicima, naveo je zvaničnik američke administracije.

Projektili su ispaljeni samo nekoliko sati nakon što je vrhovni sjevernokorejski diplomata koji učestvuje u pregovorima o nuklearnom naoružanju sa predstavnicima SAD, izjavio da je Pyongyang otvoren za obnavljanje pregovora sa Washingtonom.

Nakon više od godinu dana apstinencije od testiranja projektila, lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un je od maja 2019. naložio ne manje nego 10 lansiranja projektila za koje se vjeruje da su većina kratkog dometa, pri čemu su zapadni stručnjaci zabilježili impresivan tehnološki napredak u razvoju naoružanja te zemlje.

Analitičari tvrde da projektili kratkog dometa predstavljaju prijetnju američkim trupama u sjevernoistočnoj Aziji, kao i stanovništvu Južne Koreje i Japana. Oni također upozoravaju da bi se napredne tehnologije testirane na kratkom dometu lako mogle primijeniti i na oružje dugog dometa.

Američki predsjednik Donald Trump komentirao je da je Kim prihvatio da zaustavi testiranja samo raketa dugog dometa i nuklearnog naoružanja.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da Kim još uvijek nije prekršio obavezu prema Trumpu, ali i to da su SAD 'razočarani time što je nastavio testiranja kratkog dometa – željeli bi da je prestao s tim'.

Pompeo je dodao da je cilj Državnog odjela vrlo jasan – 'nazad za pregovarački sto kako bi predstavili efikasan mehanizam... za postizanje cjelovite i potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje.'

 

#Svijet