Članak

Goodbye democracy: Britanski parlament zatvoren na pet sedmica

(Patria) – Prizori bijesa i haosa obilježili su Donji dom britanskog parlamenta u ponedjeljak uvečer i utorak rano ujutru, na dan zvaničnog zatvaranja parlamenta po odluci premijera Borisa Johnsona.

(Patria) – Prizori bijesa i haosa obilježili su Donji dom britanskog parlamenta u ponedjeljak uvečer i utorak rano ujutru, na dan zvaničnog zatvaranja parlamenta po odluci premijera Borisa Johnsona.

Članovi parlamenta iz opozicije protestirali su protiv petosedmične suspenzije parlamenta noseći parole 'silenced' što u prijevodu s engleskog znači 'utišan' a odnosi se na onog koji je prisiljen da ušuti.

Nekoliko članova parlamenta prišlo je predsjedavajućem Donjeg doma Johnu Bercowu kako bi ga spriječili da napusti svoje mjesto da bi se pridružio Gornjem domu kao narednom dijelu procedure suspenzije parlamenta.  

Čuli su se povici 'sram vas bilo' koje su opozicioni parlamentarci upućivali torijevcima koji su krenuli napuštati prostoriju.

Bijes parlamentaraca je dosegao vrhunac rano ujutru u utorak, na koncu dana u kojem je Boris Johnson po 6. put izgubio podršku parlamenta, dok je John Bercow najavio povlačenje s pozicije predsjedavajućeg Donjeg doma nakon 10 godina na toj poziciji. Razlog za to bio je jasan kada je Bercow, ne krijući sentiment, izjavio da 'ovo nije normalna prorogacija'.

- Nije tipična, nije standardna. Ovo je jedna od najdužih (prorogacija) zadnjih decenija i predstavlja, ne samo za mnoge kolege nego i za ogroman broj ljudi vani, čin izvršne zapovijedi, kazao je Bercow.

Članovi parlamenta su na njegove riječi podigli parole 'silenced' i pokušali ga spriječiti da napusti svoje mjesto. Član parlamenta i laburista Alex Sobel objasnio je da takav potez očituje 'pokušaj članova da spriječe predsjedavajućeg da prekine (parlament) po nalogu Charlesa I'. Sobel zapravo govori o incidentu iz 1629. godine kada su članovi parlamenta bijesni zbog zatvaranja parlamenta napustili svoja mjesta i doslovno sjeli na predsjedavajućeg, u pokušaju da ga spriječe da izvrši čin zatvaranja, što im je omogućilo da donesu odluke kojim se osuđuje kralj zbog čina neutraliziranja parlamenta.

Bercow se ipak uspio udaljiti nakon što je pozvao članove parlamenta da se pozdrave rukovanjem.

Kasnije je uslijedila frantična razmjena putem twittera gdje su članovi parlamenta iz redova torijevaca bjesnili na kolege iz opozicije zbog pokušaja da spriječe predsjedavajućeg da napusti svoje mjesto, dok su ovi potonji izražavali bijes zbog zatvaranja parlamenta.

Tome je prethodio još jedan težak dan za premijera jer je prijedlog parlamenta da spriječi Brexit bez sporazuma na 31. oktobar dobio i odobrenje monarha, prerastajući tako u zakon.

Premijer Johnson izgubio je još jednu bitku; naime, njegovo forsiranje prijevremenih općih izbora nije urodilo plodom zahvaljujući suzdržavanju od glasanja od strane opozicionih članova parlamenta.

Parlament je također glasao u korist prijedloga (311 za, 302 protiv) da Johnson objelodani dokumente Operacije Yellohammer koji detaljno prikazuju vladin plan Brexita bez

Bivši član parlamenta, torijevac Dominic Grieve predložio je i to da Boris Johnson pokaže poruke u vezi sa zatvaranjem parlamenta koje je primao od svog višeg savjetnika Dominica Cunningsa i drugih savjetnika putem WhatsApp, Facebooka i drugih društvenim medija, kao i putem telefona. Grieve je naveo da je čuo od nekih zvaničnika kako njihova prepiska sadrži elemente 'skandala'.  

Izvori iz vlade, međutim, tvrde da će Johnsonovi savjetnici prije poduzeti pravne mjere nego predati prepisku.

 

#Svijet