Članak

Bh. film "Sin" kandidat za Oskara

"Sin" je svjetsku premijeru imao na 25. Sarajevo Film Festivalu.

SARAJEVO, (Patria) - Kandidat ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film "Sin" rediteljice Ines Tanović, objavilo je Udruženje filmskih radnika BiH. 

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor te je komisija, u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Asja Krsmanović, rediteljica Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Jukić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu. 

"Sin" je svjetsku premijeru imao na 25. Sarajevo Film Festivalu. Film ''Sin'' je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštititi svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom istoku... 

Ova drama prati porodicu koja je slomljena unutrašnjom napetošću dok se bore da prežive u BiH. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Berry i Emir Hadžihafizbegović. 

Film je nastao u produkciji kuće ''Dokument'' iz Sarajeva, kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Rediteljica i scenaristica filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babi. 

#Lifemagazin