Članak

Pokušaj pomirenja prioriteta Saudijske Arabije i Emirata u zaraćenom Jemenu

(Patria) – Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastupili su zajedno kako bi spriječili eskalaciju sukoba u Jemenu između njihovih posredničkih vojnih snaga u toj zemlji.

(Patria) – Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastupili su zajedno kako bi spriječili eskalaciju sukoba u Jemenu između njihovih posredničkih vojnih snaga u toj zemlji.

Vlada Jemena koju podržava Saudijska Arabija svrgnuta je prošlog mjeseca iz ključnih područja na jugu od strane separatista koje podržavaju UAE, što je povećalo tenzije između dvije bliskoistočne sile koje su istovremeno u zajedničkoj kampanji protiv pobunjenika Hutija povezanih s Iranom.

Saudijska Arabija i UAE izdale su zajedničko saopćenje u nedjelju u kome se navodi da 'nastavljaju podržavati legitimnu vladu Jemena', te pozivaju zaraćene strane da odmah zaustave 'sve vojne operacije i medijsku propagandu' koja potiče sukob.

Spor na jugu je započeo nakon što su UAE prije dva mjeseca najavili da će unilateralno povući trupe iz Jemena nakon više od 4 godine ratovanja, ostavljajući tako svog glavnog koalicionog partnera Saudijsku Arabiju da zajedno s vojskom vlade Jemena nastavi rat protiv Hutija.

Sredinom avgusta, pokret Južnih separatista – Prelazno vijeće juga (STC) koga podržavaju UAE, preuzeo je vlast u Adenu potisnuvši snage koje podržava S. Arabija i koje predvodi predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi. Iako živi u egzilu nakon što je svrgnut od strane Hutija 2014. godine, Hadi je prepoznat od strane UN-a kao legitimni vladar Jemena. S. Arabija je zaprijetila da će odlučno reagirati protiv STC kako bi vratila Hadija na vlast.

STC već dugo zagovaraju vraćanje nezavisnosti Južnom Jemenu ili barem federalnu strukturu zemlje koja je ujedinjena 1990. godine, piše Guardian.

I poslije ujedinjenja zemlje u maju 1990., duboka podijeljenost nekadašnjeg Sjevernog i Južnog Jemena nije prevaziđena. U zemlji se bori nekoliko snaga, uključujući i zvanične vlasti.

Oružani sukob sprečava UN da započnu pregovore između vlade Jemena i Hutija koji kontroliraju glavni grad Sana'a i sjever zemlje.

Različiti interesi u pogledu južnog Jemena ugrožavaju inače bliske odnose dvije monarhije.

Saudijska Arabija planirala je oslabiti Hutije na sjeveru strahujući od prisustva Irana na vlastitoj granici, dok je strateški prioritet UAE da luka Aden ne dođe pod kontrolu Hutija koji bi ugrozili transportne linije koje vode kroz Bab al-Mandab od kojih uveliko ovise Emirati.

Prevaga STC na jugu bi mogla omogućiti Emiratima da ostvare cilj, ali po cijenu podjele zemlje na dva dijela, piše Guardian.

Jemen zauzima bitan strateški položaj na vrhu jugozapadne Arabije. Nalazi se uz glavni morski put koji vodi od Evrope do Azije, u blizini naprometnije linije pomorskog transporta.

Milioni barela nafte svakodnevno prođu u oba smjera, ka Mediteranu kroz Suecki kanal i iz rafinerija nafte u Saudijskoj Arabiji ka tržištu Azije. U prošlom stoljeću luka Aden bila je jedna od najprometnijih na svijetu.

 

#Svijet