Članak

Veliko okupljanje građana protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

Zahvaljujem se svim ljudima, više desetina hiljada njih, iz oba bh. entiteta, pa čak i Hrvatske je dosad potpisalo peticiju protiv izgradnje odlagališta.

(Patria) - Protestni skup građana koji se protive izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici BiH, trebao bi biti održan u petak 13.09.2019. godine u Novom Gradu – Bosanskom Novom, u neposrednoj blizini lokacije na kojoj hrvatske vlasti žele izgraditi ovo odlagalište.

Skup ogranizuje Incijativa „Trgovska mora, reci ne može“, Vlada USK u saradnji sa Općinom Novi Grad ali i drugim općinama iz USK i entiteta Republika Srpska.

„Trgovska mora - reci, ne može“, inicijativa je Senada Šepića, a podršku ima i od premijera USK Mustafe Ružnića. Organizaciju su dosad podržali i načelnici Bosanskog Novog i nadležni ministri iz Vlade RS koji bi trebali tokom sedmice donijeti i odluku o proglašenju tog rejona Parkom prirode Una i koji će također učestvovati na skupu.
Veliki broj organizacija i građana iz ovoga dijela, ali i cijele BiH je najavio dolazak u petak, a Nezavisni blok je organizirao i potpisivanje peticije po gradovima BiH i na internetu.

“Želimo mirno i dostojanstveno poslati poruke našim komšijama da ne može nuklearni otpad na granici s našom zemljom i ubijanje budućnosti za našu Unu, Krajinu i narod koji živi na tom području. Ovo je crvena linija ispod koje nećemo ići. 

Zahvaljujem se svim ljudima, više desetina hiljada njih, iz oba bh. entiteta, pa čak i Hrvatske je dosad potpisalo peticiju protiv izgradnje odlagališta. Političari i predstavnici institucija iz oba entita su jedinstveni po ovom pitanju i opredjeljeni da zajednički rade i spriječe ovaj nedobrosusjedski pokušaj. 

Želimo podstaći i sve druge, posebno one sa državnog nivoa da budu glasniji i ujedine se oko ovoga pitanja, jer će ih po njemu pamtiti i birači sada, ali i generacije koje dolaze. Pozivam sve da nam se pridruže da u petak velikim prisustvom pošaljemo poruku da su građani, narodi BiH i predstavnici institucija zajedno i jedinstveni i da neće dozvoliti da se takvo odlagalište tu napravi“, kaže za Patriju  Šepić, koordinator i jedan od organizatora skupa u Novom Gradu - Bosanskom Novom.
 

#BiH