Članak

Toplotni talas odnio 1.500 života u Francuskoj

(Patria) – Gotovo 1.500 osoba je izgubilo život u Francuskoj usljed toplotnih talasa koji su zahvatili Evropu u toku ljetnih mjeseci, izvijestilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

(Patria) – Blizu 1.500 osoba je izgubilo život u Francuskoj usljed toplotnih talasa koji su zahvatili Evropu u toku ljetnih mjeseci, izvijestilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.  

Broj predstavlja jednu desetinu nesretnog epiloga toplotnog talasa koji je pogodio Francusku 2003. godine kada je život izgubilo oko 15.000 njenih stanovnika.

Polovina tog broja su osobe starosne dobi iznad 75 godina, dok je 10 osoba je preminulo na radnim mjestima izloženim vremenskim uvjetima kao što su građevina, poljoprivreda i sl.

Toplotni talas je 2003. godine trajao 20 dana. Ove godine, natprosječne ljetne temperature su trajale ukupno 18 dana u dva navrata, ali je Francuska uspjela reducirati faktor smrtnosti za 10 zahvaljujući preventivnim mjerama.

Iz ministarstva zdravlja poručuju da se Francuska mora strateški adaptirati na klimatske promjene jer se može očekivati da se vrela ljeta ponove i intenziviraju.

Slično je bilo i u Njemačkoj, Belgiji i Holandiji, sa nešto nižim ali još uvijek visokim temperaturama u ostatku Evrope.

Portal Euronews piše da je u Francuskoj ovog ljeta rekord postavljen 28. juna na jugoistoku zemlje u mjestu Vérargues gdje je zabilježeno 46 C.

#Svijet